Odrezak Diane (engl. Steak Diane) smatra se zaštitnim znakom legendarnog hotela Drake u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama.
Riječ je o sočnim junećim odrescima koji se poslužuju s flambiranim kremastim umakom na bazi gljiva, konjaka, senfa Dijon i Worchestershirea.
Njegova priprema povezuje se s Beniaminom Schiavonom, koji je bio domaćin ovoga hotela od 1942. do 1967. godine. U originalnom receptu koristi se ramstek, no mi vam donosimo još nježniju i ukusniju verziju online gourmet portala Saveur s filet mignonom.
Sastojci:
- 460 g filet mignona (podijeljeno na 4 komada)
- 375 ml junećeg temeljca
- 115 g bukovača ili šampinjona
- 60 ml milerama
- 60 ml konjaka
- 2 žlice suncokretova ulja
- 2 žlice maslaca
- 2 češnja češnjaka
- 1 ljutika
- 1 žlica senfa Dijon
- 1 žlica umaka Worcestershire
- 1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
- ¼ čajne žličice Tabasca
- sol i papar po želji
Priprema:
- Dobro posolite i popaprite odreske pa ih na ispecite na zagrijanom ulju na tavi. Za optimalno uživanje u mesu ispecite ih medium rare, za što će vam biti potrebno otprilike pet minuta termičke obrade uz obavezno okretanje. Uklonite odreske s tave i stavite ih sa strane.
- Deglazirajte tavu mesnim temeljcem. Kuhajte temeljac otprilike deset minuta, dok se tekućina ne smanji za dvije trećine. Dobiveni umak izlijte u vatrostalnu posudu i stavite sa strane.
- U istoj tavi zagrijte maslac pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani češnjak i ljutiku. Za to će vam biti potrebno oko dvije minute.
- Dodajte gljive koje ste natrgali na manje komade i pirjajte uz miješanje oko dvije minute.
- Ubacite konjak te pažljivo zapalite alkohol uz laganu trešnju tave dok se plamen ne ugasi.
- Tada umiješajte umak na bazi mesnog temeljca, mileram, senf, Worcestershire i Tabasco.
- Vratite ispečene odreske u tavu, smanjite temperaturu na najmanje i sve zajedno termički obrađujte još oko četiri minute.
- Prebacite odreske na tanjure za posluživanje, a u umak ubacite vlasac i peršin te ga prelijte preko mesa. Dobar tek!
Trik kuhara uz koji meso više nikad neće biti suho, žilavo ili bez okusa +0