Žuti biskvit temelj je svake kućne slastičarske radinosti, a dobar recept traži se godinama i pobožno čuva. Zato dijelimo s vama jednostavan recept za žutu tortu, ali po ukusu obožavatelja čokolade, a biskvit možete iskoristiti i za neke druge kulinarske pothvate jer je dobar i jednostavan koliko je jednostavno ubacivati sastojak po sastojak i pritom ih miksati.

Najveći hit u ovom receptu za žutu tortu kremasta je čokoadna glazura koja u sebi sadrži gomilu maslaca, zbog čega podsjeća na fino punjenje pralina, prekrasno grli biskvit i stvarno ne štedi ni na kakau ni na čokoladi, što će cijeniti i vaše nepce. Njezin će okus naravno ovisiti o kvaliteti čokolade i maslaca, pa nemojte pokušati uštedjeti na sastojcima jer će se to vrlo vjerojatno osjetiti u okusu.

Sastojci za najbolju žutu tortu:

Za biskvit

  • maslac ili ulje u spreju za premazivanje lima
  • 425 g brašna za kolače plus za posipanje lima
  • 1 žlica praška za pecivo
  • ¾ čajne žličice soli
  • 225 g maslaca, sobne temperature
  • 400 g šećera
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 6 većih žumanjaka
  • 360 ml punomasnog mlijeka

Za glazuru

  • 340 g maslaca, sobne temperature
  • 690 g šećera u prahu
  • 50 g kakaa u prahu
  • 1 1/2 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1/8 čajne žličice soli
  • 60 ml vrhnja za šlag
  • 225 g čokolade (60% kakaa), otopljene i ohlađene

Priprema najbolje žute torte:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite i pobrašnite dva kalupa za tortu promjera 20 cm ili pecite biskvit u dvije ture.
  2. Prosijte zajedno u zdjelu brašno, prašak za pecivo i sol i ostavite sa strane.
  3. U drugoj zdjeli mikserom istucite maslac da dobijete glatku kremu. Dodajte šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane pjenasta, 3 do 5 minuta.
  4. Dodajte ekstrakt vanilije i žumanjke, jedan po jedan.
  5. Potom dodajte smjesu brašna, praška za pecivo i soli, u tri navrata dok u međuvremenu ulijevate mlijeko (brašno – mlijeko – brašno – mlijeko i na kraju brašno).
  6. Pola tijesta izlijte u svaki lim za pečenje (ili pecite biskvit po biskvit). Pecite 25 do 40 minuta, ovisno o pećnici, dok čačkalica koju zabodete u kolač ne izađe čista. Izvadite iz pećnice i ohladite biskvit(e) 10 do 15 minuta prije nego što ih izvadite iz kalupa.
  7. Za kremu prvo tucite maslac dok ne postane kremast. Dok miksate malom brzinom polako dodajte šećer u prahu, kakao, vaniliju i sol. Ulijte vrhnje i miksajte. Prebacite na najveću brzinu i miksajte dok krema ne postane prozračna. Dodajte otopljenu čokoladu i miksajte dok se sve lijepo ne sjedini.
  8. Prerežite biskvite ovisno o tome želite li tortu s dva ili s četiri sloja. Razmažite kremu između slojeva biskvita i, kada ih složite, i po čitavoj torti.

  Njemačka krtica: Recept za genijalnu tortu od čokolade, banana i šlaga +0 Torta krtica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju