Pire od graha prženog sa začinskim biljem Meksikancima je omiljeno jelo. Osim što je idealno rješenje ako skuhate višak graha, pire može poslužiti kao fini prilog mesu i povrću ili čak proteinski namaz za tortilje. Prilikom pripreme birajte kremastije sorte graha i nemojte zaboraviti koju kap limuna ili limete koji daje osvježavajući štih.

Sastojci za pire od pečenog graha:

850 g kuhanog graha
1 glavica luka
1 žlica maslinova ulja
¼ žličice soli
2 češnja češnjaka
½ žličice čilija u prahu
½ šalice vode
2 žlice nasjeckanog lišća korijandra
1 žlica soka limete

Priprema:

1. Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk i posolite. Nakon otprilike 8 minuta dodajte sitno sjeckani češnjak i čili u prahu. Nakon otprilike pola minute dodajte grah i vodu. Promiješajte, poklopite i kuhajte 5 minuta.

2. Smanjite vatru na minimum i skinite poklopac. Gnječilicom za krumpir izgnječite grah pa kuhajte bez poklopca uz često miješanje još 3 minute.

3. Maknite lonac s vatre i umiješajte korijandar i sok od limete. Kušajte i po potrebi dodajte još soli i soka od limete. Ako vam se čini da je grah suh, dodajte malo vode i promiješajte da se sjedini.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju