Birria je ime ukusnog gulaša s mesom koje potječe iz Jaliscoa u Meksiku. Isprva se radilo s kozletinom, no danas su mnogo češće verzije s junetinom ili janjetinom.

S obzirom da se ovo jelo kuha po četiri do šest sati na vrlo laganoj temperaturi u vrlo aromatiziranoj tekućini meso dobiva vrlo mekanu teksturu i bogat začinjen okus.

Za pripremu se obično koriste sušene ancho i guajillo papričice, no možete se poslužiti i bilo kojim drugim vrstama na raspolaganju.

Gulaš od junetine Hrana i piće Mekani "spezzatino": Recept za prefini talijanski "gulaš" koji se radi od najžilavijih komada mesa

Birria se najčešće jede „na žlicu“, no može se staviti i u tortilju te jesti kao taco. Danas postoje mnogo različitih recepata u Meksiku za pripremu birrije, mi vam donosimo najjednostavniji koji se topi u ustima:

Sastojci:
2 kg junećeg vrata u kockama
60 ml jabučnog octa
6 sušenih čili papričica
6 češnja češnjaka
2 lovorova lista
1 luk
1 l junećeg temeljca
1 čajna žličica mljevenog kumina u prahu
1 čajna žličica mljevenog origana
½ čajna žličica mljevenog đumbira u prahu
¼ čajna žličica mljevenog cimeta u prahu
prstohvat klinčića u prahu
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje

Slika nije dostupna Hrana i piće Tako sočno! Recept za "naopaki" gulaš od junetine koji se topi u ustima

Priprema:
1. Tostirajte sušene čili papričice na vrućoj tavi oko dvije minute. Razrežite ih, odstranite im sjemenke i stavite u blender. Ne dopustite da papričice zagore jer će postati gorke.

2. U tavi prepirjate luk na nešto ulja dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno 4-5 minute.

3. Dodajte nasjeckani češnjak i rajčice i sve zajedno pirjajte još oko tri minute.

4. Prebacite smjesu u blender zajedno s tostiranim čili papričicama, dodajte pola litre junećeg temeljca, jabučni ocat, kumin, origano, đumbir, cimet i klinčiće u prahu. Blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

5. U veći lonac stavite meso narezano na kocke, posolite ga i poparite po želji, te ga prepirjajte na nešto ulja dok ne dobije smeđu koricu sa svih strana. Bolje rezultate ćete dobiti ako pirajate meso u rundama, nego sve odjednom.

Slika nije dostupna Hrana i piće Recept za kubanski gulaš odrpanac koji razbija sve predrasude o svojem imenu

6. Vratite svo meso u lonac, podlijte ga s pripremljenim umakom i preostalim junećim temeljcem. Ubacite u lonac dva lovorova lista, poklopite ga i stavite kuhati na laganoj temperaturi oko četiri sata odnosno dok meso ne postane mekano.

7. Tijekom kuhanja povremeno provjerite stanje gulaša i pomiješajte da se meso ne zapeče za dno.

8. Poslužite toplo u tortiljama ili s kriškom kruha. Dobart tek!

Savjet plus:
1. Ako želite uživati u mekanoj junetini bez dugog kuhanja, gulaš možete skuhati i u instant-loncu. U njemu će vam biti potrebno oko jedan sat kuhanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju