Ovaj je recept nadahnut marokanskim kruhom od griza ili khobzom, koji se peče i u štrucama i u lepinjama, ponekad je posve nezačinjen, a ponekad, kao i ovaj, ima tek malo maslinova ulja, šećera i sezama za bolji okus.
Tijesto se radi od griza i brašna u istom omjeru, pa će korica biti lijepo hrskava, a sredina će zbog griza biti divno meka. Oko kruha od griza nema puno posla, ali tijesto mora provesti čitavu noć u hladnjaku i dizati se još sat vremena prije pečenja.
Kruh od griza - sastojci:
- 250 g brašna
- 250 g griza
- 2 čajne žličice sol
- 2 čajne žličice šećera
- 1 čajna žličica suhog kvasca
- 2 žlice maslinova ulja
- 315 ml vode
- 2 žlice sezama, po želji
Kruh od griza - priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, griz i sol, a zatim dodajte šećer, kvasac, maslinovo ulje i vodu. Dobro izmiješajte, pokrijte i ostavite da se odmori 15 minuta. Električnim mikserom s nastavkom za tijesto umijesite glatko tijesto. Poklopite i ostavite u hladnjaku preko noći.
- Izvadite zdjelu s tijestom iz hladnjaka, otklopite i ostavite na sobnoj temperaturi da se diže dok se ne udvostruči.
- Premijesite tijesto i oblikujete štrucu.
- Prebacite štrucu na papir za pečenje i ostavite da se diže sat vremena.
- Nakon 30 minuta zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Ako želite, po vrhu posipajte sjemenke sezama.
- Izbodite štrucu vilicom i stavite je u pećnicu.
- Pecite 20-30 minuta, dok korica ne postane hrskava i ne dobije lijepu boju.
- Ostavite da se malo ohladi prije rezanja.
Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Ne morate čekati proljeće: Kralj roštilja u kojem možete ispeći savršenu pizzu, dimiti meso - ili skuhati gulaš