Koláče, odnosno češki kolači naziv su za okrugla peciva koja mame raznim nadjevima, a najčešći su oni sa sirom, džemom ili pekmezom te makom. Pekmez od šljiva čest je odabir, a dodatno ga možete ukrasiti blanširanim listićima badema.

Volite li više svježi sir, pomiješajte ga sa šećerom, žumanjkom, vanilijom i malo soli te prema potrebi dodajte malo mlijeka pa napunite peciva. Za punjenje od maka skuhajte mljeveni mak u mlijeku sa šećerom pa umiješajte limunovu koricu i cimet, a prije nadijevanja peciva obavezno ohladite smjesu.

Iako nije tradicionalan, kao nadjev može poslužiti i gotovi namaz od lješnjaka ili pak krema od vanilije, a moderne verzije koláča nerijetko privlače i kremama od pistacija, limuna ili slane karamele.

Češki kolači - sastojci:

  • 450 g glatkog brašna
  • 240 ml mlijeka
  • 2 i ½ žličice suhog kvasca
  • 75 g maslaca
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • ½ žličice soli
  • 1 žličica paste od vanilije (po želji)
  • 1 jaje (za premazivanje)
  • pekmez ili džem prema želji za nadjev

Češki kolači - priprema:

  1. U lončiću grijte 240 ml mlijeka dok ne postane mlako. Dodajte dvije i pol žličice suhog kvasca i jednu žličicu šećera. Promiješajte i ostavite na toplom mjestu 10-15 minuta, dok se na površini ne pojavi pjena. U međuvremenu otopite 75 g maslaca. Trebao bi biti polutekući, ali ne vruć. Najbrži način je staviti ga u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi.
  2. U zdjelu dodajte 450 g glatkog brašna, 70 g šećera i pola žličice soli. Dodajte jedno jaje, žličicu paste od vanilije, otopljeni maslac i aktivirani kvasac s mlijekom. Sve sastojke grubo promiješajte vilicom. Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite rukama dok ne postane glatko i elastično. Ako je tijesto ljepljivo, dodajte još jednu žlicu brašna i nastavite mijesiti. Ponovite dok tijesto više ne bude ljepljivo. Vratite tijesto u zdjelu, pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu 40 minuta da se udvostruči.
  3. Premjestite tijesto na radnu površinu i podijelite ga na jednake dijelove. Ako želite da svi kolači budu jednake veličine, izvažite komadiće tijesta na kuhinjskoj vagi – svaki bi trebao težiti oko 45 g. Oblikujte loptice od svakog komada tijesta i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite dovoljno prostora između loptica. Pokrijte loptice čistom kuhinjskom krpom i ostavite ih na toplom još 40 minuta.
  4. Upotrijebite okrugli predmet promjera oko 8 cm, poput čaše, za stvaranje udubljenja u sredini svake loptice tijesta. Zamotajte dno čaše čistom krpom kako biste spriječili nabore na tijestu. Lagano pritisnite u sredinu tijesta kako biste oblikovali udubljenje za nadjev.
  5. U plitkoj zdjeli vilicom izmutite jedno jaje pa premažite rubove svakog peciva. Stavite pekmez u sredinu svakog peciva – jedna do jedna i pol žlica je dovoljna. Zagrijte pećnicu na 175 °C i pecite peciva 15-20 minuta, dok rubovi ne poprime zlatno-smeđu boju.

Brzo, jednostavno i neodoljivo: 7 recepata s Nutellom za svjetski dan omiljenog namaza Savijača Fritule Knedle +2 Brownies/Ilustracija