Ne toliko atraktivan kolač od limuna sa samo nekoliko sitnih dodataka postao je savršeno sočan zalogaj uz mnogima omiljeno piće. Da, stvarno u njemu ima i džina i tonika, i u biskvitu i u sirupu, a za wow-efekt možete ga ukrasiti i svojim najdražim začinima za džin-tonik.

Kolač s džin-tonikom jednostavno je ispeći, a trebat će vam ukupno oko sat i pol. Tajna njegove sočnosti je u postepenom dodavanju sirupa, pa se nemojte žuriti. Guštajte i - živjeli!

Sastojci za kolač s džin-tonikom:

  • 200 g maslaca, plus za kalup
  • 200 g smeđeg šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 4 velika jaja
  • 175 g glatkog brašna
  • 75 g grčkog jogurta
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 100 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žlice džina

3 limuna, iscijeđen sok i naribana korica
Za sirup

  • 5 limuna, iscijeđen sok, plus
  • 2 mala limuna, narezana na kriške
  • 125 g smeđeg šećera
  • 12 bobica kleke
  • 6 žlica tonika
  • 2 žlice džina

Za posluživanje

  • 300 ml vrhnja za šlag, tučenog
  • 200 g mascarponea

Priprema kolača s džin-tonikom:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
  2. Duboki kalup za kruh dimenzija 23x13 centimetara (ili kalup za kuglof ili kvadratni klasični lim od 18 ili 20 centimetara) namastite maslacem i obložite papirom za pečenje.
  3. Tucite maslac, šećer i malo soli dok se smjesa ne zapjeni, a zatim, jedno po jedno umiješajte jaja. Uz zadnja dva jaja dodajte po žlicu brašna. Umutite jogurt sa sokom od pola limuna i izlijte ga u smjesu s maslacem i šećerom, pa dodajte brašno i umiješajte ga metalnom žlicom. Na kraju dodajte džin i koricu limuna i promiješajte.
  4. Žlicom prebacite smjesu u lim i pecite 60 do 70 minuta dok ne naraste i ne postane zlatne boje.
  5. Pomiješajte preostali sok od 2 i pol limuna, sok od još 5 limuna, šećer, bobice kleke i tonik u širokoj tavi. Lagano zagrijavajte dok se šećer ne otopi, a zatim ubacite kriške limuna i kuhajte 3 minute da se malo zgusne. Maknite s vatre, umiješajte džin i ostavite da se ohladi.
  6. Kolač ohladite u kalupu 10 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim ga okrenite naopako na pladanj za posluživanje i izbodite vilicom. Izlijte pola sirupa po kolaču i ostavite da se upije.
  7. Ostatak sirupa prelijte po kolaču neposredno prije posluživanja.
  8. Istucite vrhnje i pomiješajte ga s mascarponeom.
  9. Kolač po želji ukrasite začinima za džin-tonik, narežite na tanke kriške i poslužite s kremom od vrhnja i sira. I naravno, džin-tonikom.
     

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju