Ne toliko atraktivan kolač od limuna sa samo nekoliko sitnih dodataka postao je savršeno sočan zalogaj uz mnogima omiljeno piće. Da, stvarno u njemu ima i džina i tonika, i u biskvitu i u sirupu, a za wow-efekt možete ga ukrasiti i svojim najdražim začinima za džin-tonik.
Kolač s džin-tonikom jednostavno je ispeći, a trebat će vam ukupno oko sat i pol. Tajna njegove sočnosti je u postepenom dodavanju sirupa, pa se nemojte žuriti. Guštajte i - živjeli!
Sastojci za kolač s džin-tonikom:
- 200 g maslaca, plus za kalup
- 200 g smeđeg šećera
- 1 prstohvat soli
- 4 velika jaja
- 175 g glatkog brašna
- 75 g grčkog jogurta
- 2 žlice šećera u prahu
- 100 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice džina
3 limuna, iscijeđen sok i naribana korica
Za sirup
- 5 limuna, iscijeđen sok, plus
- 2 mala limuna, narezana na kriške
- 125 g smeđeg šećera
- 12 bobica kleke
- 6 žlica tonika
- 2 žlice džina
Za posluživanje
- 300 ml vrhnja za šlag, tučenog
- 200 g mascarponea
Priprema kolača s džin-tonikom:
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
- Duboki kalup za kruh dimenzija 23x13 centimetara (ili kalup za kuglof ili kvadratni klasični lim od 18 ili 20 centimetara) namastite maslacem i obložite papirom za pečenje.
- Tucite maslac, šećer i malo soli dok se smjesa ne zapjeni, a zatim, jedno po jedno umiješajte jaja. Uz zadnja dva jaja dodajte po žlicu brašna. Umutite jogurt sa sokom od pola limuna i izlijte ga u smjesu s maslacem i šećerom, pa dodajte brašno i umiješajte ga metalnom žlicom. Na kraju dodajte džin i koricu limuna i promiješajte.
- Žlicom prebacite smjesu u lim i pecite 60 do 70 minuta dok ne naraste i ne postane zlatne boje.
- Pomiješajte preostali sok od 2 i pol limuna, sok od još 5 limuna, šećer, bobice kleke i tonik u širokoj tavi. Lagano zagrijavajte dok se šećer ne otopi, a zatim ubacite kriške limuna i kuhajte 3 minute da se malo zgusne. Maknite s vatre, umiješajte džin i ostavite da se ohladi.
- Kolač ohladite u kalupu 10 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim ga okrenite naopako na pladanj za posluživanje i izbodite vilicom. Izlijte pola sirupa po kolaču i ostavite da se upije.
- Ostatak sirupa prelijte po kolaču neposredno prije posluživanja.
- Istucite vrhnje i pomiješajte ga s mascarponeom.
- Kolač po želji ukrasite začinima za džin-tonik, narežite na tanke kriške i poslužite s kremom od vrhnja i sira. I naravno, džin-tonikom.