Nekada su naši stari rogač nazivali "čokoladom s grane", a njegov raskošan miris u finom kolaču, kakvi se danas peku sve rjeđe, uveseli čitav dan i ispuni kuću mirisom blagdana i mora. Pronašli smo jednostavan recept za sočan kolač od rogača s jabukama na portalu www.krenizdravo.hr, s potpisom Marine Minko od koje učimo puno o veganskoj kuhinji.
U ovaj kolač od rogača ne idu mlijeko i jaja, a odlično će ih zamijeniti zobeno mlijeko i chia sjemenke. Ostali su sastojci isti kao i oni koje bi umiješala vaša baka, a i rezultat je – odličan. Za posipanje umjesto kokosa i goji bobica koji su navedeni u receptu, možete koristiti što vam padne na pamet: lješnjake, orahe, pistacije, suho voće… Količine namirnica u receptu dostatne su za kalup dimenzija 30 x 24 centimetra.
Sastojci za kolač od rogača:
Za biskvit
- 200 g mljevenog rogača
- 150 g pšeničnog glatkog brašna
- 3 jabuke
- 80 g šećera
- 50 ml ulja (može suncokretovo, a može i kokosovo)
- 20 g kakaa
- 25 g chia sjemenki
- 450 ml zobenog mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 1/4 čajne žličice sode bikarbone
- pola čajne žličice soli
- 1 čajna žličica jabučnog octa ili soka limuna
Za preljev
- 200 g tamne čokolade
- 60 g badema
- 1 jušna žlica goji bobica
- 1 jušna žlica kokosovih listića
Priprema kolača od rogača:
- Od ukupne količine mlijeka uzmite 200 ml i namočite chia sjemenke 20-ak minuta, a za to vrijeme ogulite i naribajte jabuke te posipajte po njima šećer.
- Pomiješajte suhe sastojke – mljeveni rogač, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U drugoj posudi pomiješajte ulje, mlijeko i jabučni ocat te dodajte u to namočene chia sjemenke i dobro promiješajte.
- Spojite suhe i mokre sastojke, brzo ručno izmiješajte da se smjesa dobro sjedini, dodajte naribane jabuke, promiješajte i ulijte u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
- Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 stupnjava 25–30 minuta, ovisno o pećnici. Biskvit mora biti sočan, ali i dobro pečen.
- Rastopite čokoladu i prelijte po još toplom biskvitu te posipajte isjeckanim bademima, goji bobicama i kokosovim listićima.
- Kolač je najfiniji kad se servira dobro ohlađen, onda se osjete svi njegovi okusi i arome, a ostat će ukusan i sočan i do pet dana u hladnjaku.
Najbolje i najmekanije palačinke Marija Mihelja: Pogledajte recept člana žirija MasterChefa +2