Imamo recept za slatku bombu koji će pomiriti one koji ne priznaju deserte ako nisu od čokolade i one koji se utapaju u maslacu od kikirikija.
Iako ima i biskvit i glazuru, pa ne pripada kategoriji onih najjednostavnijih kolača koji se samo umute, izliju i speku, nije ni daleko od toga.
Brzo savršenstvo možete napraviti kao "nešto slatko na brzinu" ili, ako izlijete smjesu u okrugli pleh, kao tortu koja će sasvim dobro odraditi i svečanije prilike.
Čokoladni kolač (ili tortu) s maslacem od kikirikija možete poslužiti sam ili uz kuglicu sladoleda. Dobro će ići uz kavu, a lijepo će se sljubiti i s tamnim pivima koji u aromi imaju karamelu, kakao ili vaniliju.
Sastojci za kolač od čokolade i kikiriki-maslaca:
Biskvit
- 250 g glatkog brašna
- 350 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 čajne žličice soli
- 250 ml vode
- 125 g maslaca, narezanog na kockice
- 125 g kremastog maslaca od kikirikija
- 65 g kakaa u prahu
- 3 jaja
- 120 ml kiselog vrhnja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Glazura
- 300 g šećera u prahu
- 125 g kremastog maslaca od kikirikija
- 125 ml mlijeka
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice nasjeckanog slanog kikirikija
Priprema kolača od čokolade i kikiriki-maslaca:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite posudu za pelenje.
- U velikoj zdjeli pjenasto izmiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U loncu pomiješajte vodu, maslac, maslac od kikirikija i kakao i zakuhajte, uz povremeno miješanje. Dodajte smjesi s brašnom i samo kratko promiješajte da se sastojci prožmu.
- U zasebnoj zdjelici umutite jaja, kiselo vrhnje i vaniliju dok se ne sjedine i ulijte u smjesu za biskvit neprestano miješajući. Izlijte u posudu za pečenje i pecite 25-30 minuta.
- U međuvremenu pripremite glazuru. Miksajte šećer u prahu, maslac od kikirikija, mlijeko i vaniliju dok ne dobijete glatku smjesu.
- Vrući biskvit premažite glazurom i pospite grubo usitnjenim slanim kikirikijem.
- Poslužite potpuno ohlađeno.
Slano i sočno: Recept za meku piletinu okupanu u jednostavnom umaku od kikirikija +9