Galicija, predivna obalna regija na sjeverozapadu Španjolske, dom je brojnim specijalitetima od ribe i morskih plodova, a jedan je od omiljenih onaj za galicijsku hobotnicu.

Pulpo a’la Gallega jedno je od jela koje potvrđuje da su najjednostavnije stvari u životu često i najbolje jer osim hobotnice za taj će vam specijalitet trebati tek nekoliko sastojaka: slatka i/ili ljuta mljevena paprika, dobro maslinovo ulje i sol. Neki će kuhari galicijsku hobotnicu poslužiti na ploškama krumpira kao male zalogaje, ili tek tako, na drvenom pladnju s čačkalicama, uz fino vino.

Galicijska hobotnica Galicijska hobotnica (Foto: Shutterstock)

Drveni pladnjevi nisu slučajni. Galicijski maheri za pripremu hobotnice (pulpeiros) koriste ih jer upijaju vodu, ali ne i ulje. A jedna je od malih caka velikih majstora hobotnice u držanju u vodi od kuhanja sve do posluživanja, kako bi bila puna okusa i arome. Također, svježu hobotnicu prije pripreme dobro je zamrznuti na 48 do 72 sata kako bi omekšala, odnosno kako bi oslabila mišićna vlakna dok je na ledu.

Mornari bi nekoć hobotnice prije pripreme dobro izlupali o stijene pa ako vam je takav način draži, tko smo mi da sudimo. Odlučite li se na varijantu sa zamrzavanjem, sjetite se izvaditi hobotnicu večer prije i staviti je u hladnjak kako bi se polako odmrznula.

Pržene loptice Hrana i piće Bez kompliciranja: Recept za hrskave loptice od oslića i krumpira

Sastojci za galicijsku hobotnicu:

  • 1 hobotnica (od 2 kilograma, očišćena, zamrznuta pa odleđena)
  • 1 kg krumpira
  • maslinovo ulje
  • mljevena paprika (slatka ili ljuta, po želji)
  • krupna morska sol 

Priprema galicijske hobotnice:

  1. Veći lonac napunite vodom i stavite na vatru (nemojte dodavati sol).
  2. Kad voda počne kuhati, hobotnicu treba "šokirati" kako se koža ne bi odlijepila tijekom kuhanja. Primite hobotnicu za glavu i tri puta je uronite u kipuću vodu na pet sekundi. Zatim je ostavite u vodi i kada ponovno zakuha, ostavite je da se kuha 30-35 minuta, ali kako biste bili sigurni je li kuhana, probodite je čačkalicom da vidite je li spremna). Nakon što je vrijeme kuhanja isteklo, isključite vatru i ostavite hobotnicu da odstoji još 15 minuta.
  3. Krumpir očistite, ostavite mu koru i prepolovite ga pa kuhajte dok ne omekša. Krumpir ogulite, narežite ga na ploške i stavite na tanjur.
  4. Kuhinjskim škarama narežite krakove na komade od oko 1 cm, a ostatak hobotnice na manje komade pa ih stavite na krumpir.
  5. Posolite i pospite mljevenom paprikom. Sve prelijte maslinovim uljem i poslužite s kruhom kojim ćete pokupiti maslinovo ulje.

Najbolja sarma i još 6 adventskih jela za svaki dan ovoga tjedna koje možete napraviti i kod kuće Juha u kruhu Vučena svinjetina u pecivu Germknedle +1 Sarme su pravo zimsko jelo

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju