Carbonnade flamande flamanski je gulaš u kojem je jedan od nezaobilaznih začina – pivo, ali ne bilo kakvo. Dobar izbor je trapistički ale ili jako, ugodno gorko i kiselkasto belgijsko pivo.

Velikodušna količina luka koji se sporo kuha također su jedna od karakteristika tog specijaliteta. Za finu aromu možete koristiti bouquet garni, francuski izraz za svežanj začinskog bilja koji se stavlja u juhe i druga jela. Kada se radi o svježem bilju onda se ono veže u buketić koji se obavezno treba izvaditi na kraju kuhanja jela, dok se sušene začinske kombinacije najbolje koriste kada su u vrećicama od muslina.

Sastojci za flamanski gulaš:

  • 1 i ¼ kg junetine za gulaš
  • 400 ml trapističkog ale piva
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 lista lovora
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • 250 g pancete
  • 2 mrkve
  • 2 glavice luka
  • 1 poriluk
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • 350 ml mesnog temeljca
  • 1 bouquet garni (mala vezica majčine dušice, stabljike peršina, list lovora i oko 6 zrna papra u vrećici od muslina)
  • 1 šaka nasjeckanog peršina

Priprema flamanskog gulaša:

  1. Meso narežite na kocke od 4 cm. Češnjak lagano zgnječite. Pancetu, mrkvu, poriluk i luk nasjeckajte.
  2. Marinirajte meso preko noći u pivu s češnjakom i lovorom. Sutradan ocijedite junetinu od marinade, a marinadu sačuvajte. Osušite meso kuhinjskim papirom i ubacite ga u brašno s malo soli i papra. Otresite sav višak brašna.
  3. Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja pa pecite meso u 3-4 ture po otprilike 5 minuta, povremeno miješajući. Možda ćete morati dodati još malo ulja između serija pa ostavite da se zagrije prije nove ture. Meso izvadite šupljikavom žlicom na tanjur i ostavite sa strane.
  4. Smanjite vatru na srednju i pržite pancetu u loncu 6-8 minuta, povremeno miješajući, dok ne postane hrskava i zlatna. Pancetu izvadite šupljikavom žlicom i ostavite sa strane s mesom.
  5. Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva Celzija. Stavite mrkvu, luk i poriluk u lonac i pržite uz povremeno miješanje dok malo ne porumene, oko 12 minuta. Dodajte pire od rajčice i nastavite kuhati 2 minute uz stalno miješanje.
  6. Dodajte junetinu i prelijte marinadom. Pustite da lagano kuha, miješajući pa dodajte temeljac i bouquet garni u lonac. Posolite, popaprite i kad prokuha maknite s vatre i prebacite u posudu koja može u pećnicu. Poklopite i pecite u pećnici 2 sata. Promiješajte na pola pečenja. Kušajte, dodajte još soli i papra ako je potrebno. Pospite nasjeckanim peršinom s kremastim pireom ili prilogom prema želji.

Taman zreo! Jednostavni načini uz koje ćete uvijek prepoznati dobar avokado Avokado +0 Avokado

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju