Filija, jednostavna pita koja se radi od tijesta za palačinke i kajmaka omiljena je na Kosovu, gdje se tradicionalno radi ispod peke, ali u modernijoj verziji priprema se i u pećnici. Za filiju vam treba tek nekoliko sastojaka, a umjesto kajmaka poslužit će i kremasti sir, ili kombinacija vrhnja i maslaca. Osim bijelog brašna radi se i u kombinaciji s heljdinim,
 

Sastojci za filiju: 

  • 500 g brašna
  • 3 jaja
  • 350 ml mlijeka
  • 250 ml vode
  • 1 žličica soli
U trendu Luksemburg - 4 Veliko vojvodstvo 48 sati u najbogatijoj zemlji svijeta: Mala, ali moćna europska ljepotica koju turisti nepravedno zaobilaze Pečene tikvice iz pećnice Mljac! Pečene tikvice iz pećnice: Njihovo hrskavo savršenstvo gotovo za samo 15 minuta Omiš je neotkriveni hrvatski biser za mnoge turiste Najbolja reklama za Hrvatsku Hrvatske ljepote o kojima turisti ne znaju puno: "Čudno je što se grad nalazi 35 minuta od Splita, a tako malo ljudi tu dolazi"

Za premazivanje:

  • kajmak
  • ulje

Priprema filije: 

  • Zagrijte gornji grijač u pećnici na 250 °C. Od jaja, brašna, soli, mlijeka i vode napravite gušće tijesto za palačinke.
  • Okruglu tavu ili posudu koja može u pećnicu nauljite pa ulijte šeflju smjese i stavite ispod grijača, visoko u pećnicu.
  • Kad se uhvati korica i tijesto dobije boju, za otprilike 3-5 minuta izvadite posudu iz pećnice. Tijesto premažite žlicom kajmaka pa ulijte još šeflju smjese, vratite u pećnicu pa premažite kajmakom. Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez smjese za palačinke. Kada se ohladi, narežite filiju na komade i poslužite

Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja? +0 Jaja