Fatteh, koji je poznat i pod nazivima fatte, fatta, fette i fattah je tipično bliskoistočno jelo koje se priprema u najrazličitijim varijacijama. Kremasti umak s jogurtom i slanutkom u Libanonu se poslužuje s kruhom pita, najčešće dan ili dva starim pa prženim u vrućem ulju dok ne postane hrskav. Izbjegavate li ulje, kruh možete ispeći i u pećnici.
Iako se najčešće poslužuje u vegetarijanskoj varijanti, popularan je i s komadićima junetine, piletine, rakova ili patlidžana. Fatteh je čest doručak ili večera, osobito tijekom Ramazana, prije izlaska sunca ili nakon zalaska.
Sastojci za fatteh:
- 430 g kuhanog slanutka
- 2 šalice pita kruha
- 1 šalica jogurta
- 1 češanj češnjaka
- 2 žličice tahini pasta
- 2 žlice pinjola
- 2 žlice maslinova ulja
- soli prema ukusu
- peršin za ukrašavanje
Priprema:
- Kuhinjskim škarama ili rukama ustinite pita kruh na male komadiće. Ispržite ga u ulju dok ne postane hrskav pa ga stavite na tanjur obložen papirnatim ručnikom.
- Slanutak stavite u manji lonac s malo vode pa ga kuhajte 5-7 minuta. Stavite na stranu. Zgnječite češnjeve češnjaka s malo soli (oko 1/2 žličice), dodajte jogurt i tahini pa promiješajte dok se ne sjedine.
- U maloj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte pinjole i pržite nekoliko minuta dok ne porumene. Maknite s vatre.
- U posudu za posluživanje stavite hrskavi kruh, zatim topli slanutak te prelijte jogurtom i na vrh stavite pinjole s maslinovim uljem. Ukrasite peršinom i poslužite.
Zagrebački bistro za zdrave i fine gablece: "Kud puklo da puklo, ali od kvalitete ne odstupamo" +3