Pjenastu kremu na espressu možete dobiti i bez mlijeka ili vrhunskog aparata za kavu. Talijani su umjetnost pripremanja finih kava na sve načine doveli do savršenstva, a omiljeno ljetno piće im je espresso shakerato, idealano za sve one koji žele uživati u okusu vrhunske arome i pritom se rashladiti.
Za shakerato ne treba puno sastojaka, tek kava i led, a prema želji se možete poigrati i drugim dodacima poput slatkih sirupa, aroma ili alkohola. Nemate li sirup, poslužit će i šećer, ali dobro ga rastopite u vrućoj kavi kako se ne bi hrskao pod zubima.
Shakerato odlično ide i uz sladoled od vanilije ili tučeno vrhnje, a Talijani ga znaju poslužiti i s kriškom limuna. Tradicionalno se toči u čaše za pjenušac ili Martini, a najljepši ukras čvrstoj pjeni su zrna kave.
Sastojci za espresso shakeratto:
2 espressa
1 žličica šećera
4 kocke leda
Prprema:
1. Napravite espresso i u njemu rastopite šećer.
2. Napunite shaker ledom pa ulijte espresso.
3. Snažno tresite 30 sekundi i ulijte u ohlađene čaše.