Escalivada ili escalibada omiljeno je ljetno španjolsko jelo u kojem se tradicionalno uživa duž Katalonije, Valencije, Murcije i Aragona.
Povrće pečeno na rešetki roštilja, u užarenom ugljenu, plinskom plameniku ili pećnici ime duguje nazivu za pripremu hrane u pepelu, a upravo je i zbog arome dima toliko obožavano u Španjolskoj.
Obično se escalivada sastoji od pečenih patlidžana i paprika s maslinovim uljem, a ponekad i luka, rajčice, usitnjenog češnjaka i soli. Osim kao tapas, na kruhu ili s tortiljama, taj se španjolski specijalitet koristi i kao nadjev za pizze i pogače, prilog ribi s grilla, osobito tuni ili pak kao baza za salatu s inćunima i maslinama.
Sastojci za escalivadu:
- 2 srednje glavice luka
- 2 crvene paprike
- 1 srednji patlidžan
- 1/4 šalice + 2 žlice maslinova ulja
- 1 i 1/2 žličice balzamičkog octa
- sol, papar, vlasac
Priprema:
1. Zagrijte roštilj. U veliku zdjelu stavite luk, cijele paprike i patlidžane te ih prelijte s dvije žlice maslinova ulja. Zatim stavite povrće na roštilj i pecite okrećući po potrebi dok ne pocrni i omekša; otprilike 15 minuta luk, 20 minuta papriku i 30 minuta patlidžan.
2. Paprike i patlidžane stavite u veliku zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite povrće da odstoje 15 minuta, a zatim ga ogulite iočistite od kožice, stabljike i sjemenki.
3. Razdvojite prstima paprike i patlidžan na duge trake, a zatim ih naizmjence slažite na pladanj s lukom. Sokove koje pritom ispuste pomiješajte s preostalim uljem i octom. Začinite, prelijte povrće i ukrasite vlascem.
Bez gužvi i automobila: Mirisni otok koji skriva jednu od najljepših plaža u Hrvatskoj +1