Escalivada ili escalibada omiljeno je ljetno španjolsko jelo u kojem se tradicionalno uživa duž Katalonije, Valencije, Murcije i Aragona.

U trendu Kviz općeg znanja - 1 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one dobrih živaca i još boljeg pamćenja Villa Desert Rose na otoku Pagu, Airbnb - 9 Ima i bazen 100 metara od mora: Kuća na Pagu "usred ničega" u kojoj ćete se osjećati kao da ste sami na svijetu Svinjski kotleti Tjedni jelovnik 7 božanstveno finih jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za one koji paze koliko jedu proteina

Povrće pečeno na rešetki roštilja, u užarenom ugljenu, plinskom plameniku ili pećnici ime duguje nazivu za pripremu hrane u pepelu, a upravo je i zbog arome dima toliko obožavano u Španjolskoj.

Obično se escalivada sastoji od pečenih patlidžana i paprika s maslinovim uljem, a ponekad i luka, rajčice, usitnjenog češnjaka i soli. Osim kao tapas, na kruhu ili s tortiljama, taj se španjolski specijalitet koristi i kao nadjev za pizze i pogače, prilog ribi s grilla, osobito tuni ili pak kao baza za salatu s inćunima i maslinama.

Sastojci za escalivadu:

  • 2 srednje glavice luka
  • 2 crvene paprike
  • 1 srednji patlidžan
  • 1/4 šalice + 2 žlice maslinova ulja
  • 1 i 1/2 žličice balzamičkog octa
  • sol, papar, vlasac

Priprema:

1. Zagrijte roštilj. U veliku zdjelu stavite luk, cijele paprike i patlidžane te ih prelijte s dvije žlice maslinova ulja. Zatim stavite povrće na roštilj i pecite okrećući po potrebi dok ne pocrni i omekša; otprilike 15 minuta luk, 20 minuta papriku i 30 minuta patlidžan.

2. Paprike i patlidžane stavite u veliku zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite povrće da odstoje 15 minuta, a zatim ga ogulite iočistite od kožice, stabljike i sjemenki.

3. Razdvojite prstima paprike i patlidžan na duge trake, a zatim ih naizmjence slažite na pladanj s lukom. Sokove koje pritom ispuste pomiješajte s preostalim uljem i octom. Začinite, prelijte povrće i ukrasite vlascem.

Hrvatski otok bez gužve, pretrpanih plaža i nervoznih turista koji miriše na divlju prirodu Lopud Lopud - 4 Lopud - 3 +1 Lopud - 2