Volite li jesti curry? Žuta zdjelica puna okusa i mirisa, jedno je od najpoznatijih jela na svijetu, posebno po tome što je nastalo na raskrižju indijske i britanske kuhinje. Vjeruje se da riječ „curry“ dolazi iz južnoindijske države Tamil i u doslovnom prijevodu znači „pocrniti začinima“.

Povjesničari hrane su ipak složni da je curry tradicionalno indijsko jelo, ali da bez britanske pomoći nikada ne bi bilo ovako rašireno. Trenutak kojemu možemo zahvalit što danas uživamo u ovom specijalitetu je osnivanje British East India Company, povodom kojega je kraljica Elizabeta u Indiju dovela 250 tisuća britanskih vojnika. Njihova ljubav prema indijskoj hrani i začinima, stvorila je curry kakvoga danas poznajemo.

Omiljeni umak možemo probati u brojnim domaćim restoranima, a vrlo lako ga možemo napraviti i sami. Začini su danas lako dostupni, a priprema je zaista jednostavna. U curry obično dodajemo piletinu, svinjetinu ili povrće, a mi vam danas donosimo najbržu verziju s ukusnim kozicama.

Sastojci za curry s kozicama:

  • 500 g kozica
  • 1 glavica luka
  • 100 ml kokosovog mlijeka
  • 2 cm đumbira
  • Sok jednog limuna
  • Pola žlice koncentrata rajčice
  • 1 žlica curryja + jedna žličica kurkume
  • Peršin
  • Korijander
  • Češnjak u prahu
  • Sol, papar, ljuta crvena paprika po želji
  • Kokosovo ulje

Priprema curryja s kozicama:

  1. Na kokosovom ulju prepržite sitno nasjeckani luk. Đumbir ogulite i naribajte pa dodajte luku. Pržite uz neprestano miješanje oko 10 minuta kako bi luk potpuno omekšao.
  2. Koncentrat rajčice razrijedite s dvije žlice vode i dodajte mu začine i limunov sok. Smjesu po potrebi dodatno razrijedite i prelijte preko luka i đumbira.
  3. Kuhajte 10 minuta pa ubacite kozice. Na kraju dodajte kokosovo mlijeko i kuhajte još 5 minuta.
  4. Poslužite s kuhanom rižom.

Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju