Fini umak od gljiva možete pripremiti i bez vrhnja. Umak možete zgusnuti izmiksanim kuhanim povrćem iz juhe, usitnjenim zobenim pahuljicama ili pak onima od kvinoje te prema želji doliti biljnog mlijeka. Volite li sir, naribajte ga i pospite po okruglicama dok su još vruće.
Recept za ćufte u umaku od gljiva:
500 g miješanog mljevenog mesa
1 veliko jaje
100 g riže
2 žlice krušnih mrvica
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
½ svežnja peršina
1 žličica mljevene paprike
1 dl mineralne vode
sol, papar
Umak:
250 g šampinjona
1 mrkva
1 glavica luka
100 g celera
1 dl bijelog vina
2 dl temeljca
1 češanj češnjaka
2 žlice milerama
sol, papar
1 žličica kurkume
prstohvat muškatnog oraščića
Priprema:
1. Rižu stavite kuhati i na pola kuhanja je procijedite. Luk i peršin sitno nasjeckajte.
2. Kad se riža ohladi, pomiješajte sve sastojke za okruglice pa dobro izmiješajte i ostavite pola sata u hladnjaku.
3. Okruglice kratko popržite u velikoj tavi sa svih strana. Izvadite ih i odlijte višak ulja pa u tavu dodajte sjeckani luk. Nakon nekoliko minuta dodajte i sitno narezanu mrkvu i celer. Kad povrće omekša, dodajte sjeckane gljive i češnjak. Podlijte vinom i temeljcem, dodajte začine pa vratite okruglice.
4. Ostavite neka se okruglice kuhaju na laganoj vatri oko 20 minuta, prema potrebi dolijevajući vode. Pred kraj dodajte mileram i poslužite.