Chimichurri je omiljeni argentinski umak od začinskog bilja, koji je izvrstan pratilac piletini, svinjetini, janjetini, ali i jelima od krumpira i drugog povrća. Argentinci ga najviše vole uz sočne odreske i meso s roštilja, a u njihovoj je gastronomiji toliko popularan da ima status rituala, baš kao što je ispijanje čaja u Britaniji.
Iako na prvi pogled izgleda poput talijanskog pesta, okus je drukčiji, a ako ga još niste kušali, mogao bi vas oduševiti osvježavajućim, ali punim okusom.
Sastojci za chimichurri:
- 25 g svježih listića peršina
- 25 g svježih listića korijandra
- 5 g svježih listova mažurana
- 2 češnja češnjaka
- ½ čajne žličice naribane korice limete
- 2 žlice svježe iscijeđenog soka limete
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- ¼ čajne žličice soli
- ¼ čajne žličice mljevene crvene paprike
Priprema chimichurrija:
- U blenderu izmiksajte sve sastojke dok ne dobijete zeleni i mirisni umak te ga poslužite uz mesna jela. Umak će imati najbolji okus ako koristite najsvježije začinsko bilje.