Chimichurri je omiljeni argentinski umak od začinskog bilja, koji je izvrstan pratilac piletini, svinjetini, janjetini, ali i jelima od krumpira i drugog povrća. Argentinci ga najviše vole uz sočne odreske i meso s roštilja, a u njihovoj je gastronomiji toliko popularan da ima status rituala, baš kao što je ispijanje čaja u Britaniji.

Iako na prvi pogled izgleda poput talijanskog pesta, okus je drukčiji, a ako ga još niste kušali, mogao bi vas oduševiti osvježavajućim, ali punim okusom.

Sastojci za chimichurri:

  • 25 g svježih listića peršina
  • 25 g svježih listića korijandra
  • 5 g svježih listova mažurana
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ čajne žličice naribane korice limete
  • 2 žlice svježe iscijeđenog soka limete
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • ¼ čajne žličice soli
  • ¼ čajne žličice mljevene crvene paprike

Priprema chimichurrija:

  1. U blenderu izmiksajte sve sastojke dok ne dobijete zeleni i mirisni umak te ga poslužite uz mesna jela. Umak će imati najbolji okus ako koristite najsvježije začinsko bilje.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju