Chimichurri je omiljeni argentinski umak od začinskog bilja koji je izvrstan pratilac piletini, svinjetini, janjetini, ali i jelima od krumpira i drugog povrća. Argentinci ga najviše vole uz sočne odreske i meso s roštilja, a u njihovoj je gastronomiji toliko popularan da ima status rituala, baš kao što je ispijanje čaja u Britaniji.

Iako na prvi pogled izgleda poput talijanskog pesta, okus je drukčiji, a ako ga još niste kušali, mogao bi vas oduševiti osvježavajućim, ali punim okusom.

Chimichurri Chimichurri (Foto: Getty Images)

Sastojci za chimichurri:

25 g svježih listića peršina
25 g svježih listića korijandra
5 g svježih listova mažurana
2 češnja češnjaka
½ čajne žličice naribane korice limete
2 žlice svježe iscijeđenog soka limete
2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
¼ čajne žličice soli
¼ čajne žličice mljevene crvene paprike

Priprema:

U blenderu izmiksajte sve sastojke dok ne dobijete zeleni i mirisni umak te ga poslužite uz mesna jela. Umak će imati najbolji okus ako koristite najsvježije začinsko bilje.