Kolač od sira sa slanim karamelom nije jedan od onih kolača u kojima uživate za pola sata od kad vam je palo na pamet da biste ga mogli ispeći. To uopće ne znači ni da je kompliciran, ali priprema, odnosno najviše hlađenje, tj. stezanje, zahtjeva vrijeme. Ali zato će se svaka minuta čekanja itekako isplatiti.

Ovo malo "teže" i hrabrije  izdanje klasičnog cheesecakea odlično paše uz kavu, tamna piva i jesen, a poslužiti ga možete uz tučeno slatko vrhnje, kokice (naravno, prelivene karamelom) ili pržene lješnjake. Malo krupne soli dodatno će naglasiti uzbudljiv slani karamel.

Sastojci za cheesecake sa slanim karamelom:

Za karamel

  • 400 g šećera
  • 1 žlica kukuruznog sirupa ili meda
  • 2-3 čajne žličice soli
  • 240 ml vrhnja za kuhanje
  • 60 g neslanog maslaca
  • 120 ml vode

Za koru

  • 200 g keksa (Biscoff ili Digestive)
  • ½ čajne žličice soli
  • 65 g maslaca, otopljenog

Za kremu od sira

  • 230 g omekšalog krem-sira
  • 125 g smeđeg šećera
  • 160 ml kiselog vrhnja
  • 4 velika jaja, sobne temperature
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica kukuruznog škroba

Priprema cheesecakea sa slanim karamelom:

  1. U loncu pomiješajte 120 ml vode, šećer, kukuruzni sirup ili med i sol pa bez miješanja kuhajte na srednje jakoj vatri dok smjesa ne postane zlatnožuta. Maknite s vatre, polako ulijte vrhnje za kuhanje i miješajte da se smjesa sjedini. Umiješajte maslac. Odvojite pola šalice karamela i ostavite sve da se ohladi.
  2. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  3. U sjeckalicu ubacite kekse i sol sameljite u fine mrvice. Dodajte otopljeni maslac i promiješajte da se sjedini.
  4. Namastite okrugli kalup promjera 23 centimetra i stavite ga u veći lim za pečenje da vam maslac ne curi po pećnici.
  5. Utisnite smjesu za koru u kalup i napravite uzdignute rubove.
  6. Pecite 8 do 10 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane da se malo ohladi.
  7. Smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva.
  8. Izmiksajte zajedno krem-sir, šećer i kiselo vrhnje. Dodajte 1 jaje i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte preostala jaja, vaniliju i kukuruzni škrob i opet miksajte dok ne dobijete sasvim glatku smjesu.
  9. Umiješajte ohlađeni karamel iz lonca i smjesu izlijte na koru.
  10. Pecite oko 90 minuta, ugasite i ostavite da se u otvorenoj pećnici ohladi na sobnu temperaturu, oko 1 sat. Onda prekrijte kolač i ostavite ga u hladnjaku najmanje četiri sata ili preko noći.
  11. Kolač poslužite s dodacima po izboru i prelijte spremljenim karamelom.

Novi restoran na modernom zagrebačkom "otoku": Mjesto za fini ručak, večeru ili gablec od kojeg se puno očekuje Restoran Tanto - 6 Restoran Tanto - 8 Restoran Tanto - 11 +10 Restoran Tanto - 1
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju