Brazilski „fiš“ nema veze s klasikom na koju smo naviknuli. Moqueca baiana je eksplozija hrabrih okusa koji su neodoljivo ukusni. Limeta i kokos pružaju primamljivu svježinu, a neki će reći da ih podsjeća i na tajlandski crveni curry.
U svakom slučaju, radi se o slasnom jelu za koje nije potrebno previše stajanja u kuhinji. Ribu odaberite prema želji, ali najbolje je koristiti onu koja ostaje čvrsta tijekom kuhanja.
Tunu je bolje izbjeći jer će biti previše suha, ali oslić, grdobina, bakalar, pastrva ili losos su dobar izbor. Jelo poslužite uz prilog poput riže i omiljenu salatu.
Sastojci za brazilski fiš:
Marinada:
- 500 g fileta ribe
- 1 žlica soka od limete
- 1/4 žličice soli
- crni papar
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 i 1/2 žlice maslinovog ili kokosovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 1 mala glavica luka
- 1 crvena paprika
- 1 i 1/2 žličice šećera
- 1/2 žlice kima u prahu
- 1 žlica mljevene paprike
- 1 žličica kajenske paprike (po želji)
- 1/2 žličice soli
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 400 ml passate
- 1 šalica riblje ili povrtne juhe
- 1 - 2 žlice soka od limete, plus za posluživanje
- 3 žlice grubo nasjeckanog korijandera, plus još za posluživanje
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte ribu, sok od limete, ulje, sol i papar. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se marinira 20 minuta.
- Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi na jakoj vatri. Dodajte ribu i pecite je dok ne porumeni. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
- Smanjite vatru i u istoj tavi zagrijte 1 1/2 žlice maslinovog ulja. Dodajte sjeckani češnjak i luk i pržite 1 1/2 minute ili dok luk ne počne postajati proziran. Dodajte sjeckanu papriku i pržite dvije minute. Dodajte preostale sastojke. Pustite da prokuha, a zatim smanjite na srednje jaku vatru. Kuhajte 15 do 20 minuta ili dok se ne zgusne. Posolite i popaprite po ukusu.
- Vratite ribu u juhu da se zagrije – oko 2 minute pa umiješajte sok od limete. Ukrasite korijanderom i poslužite s rižom.
Pored Zagreba: Mjesto gdje se uživa u domaćoj veganskoj hrani po fer cijenama +4