Bosanski lonac jedno je od omiljenih tradicionalnih jela naših susjeda, a koliko ima kuhara – toliko je i različitih recepata, tako da je sastojke najbolje prilagoditi vlastitom ukusu. Najčešće se koristi miješano meso, a umjesto janjetine možete koristiti i svinjetinu.

Neki kuhari predlažu da komade mesa najprije zapečete na tavi, a tek potom slažete u posudu za pečenje kako bi sokovi ostali u mesu. Koristi se korjenasto povrće, ali i bamija pa je možete ubaciti u lonac - suhu najprije valja kratko prokuhati s octom. U bosanski lonac može se dodati i malo octa, a neki kuhari preporučuju i vino, kupus, celer... Osim masti i maslaca, dodaje se i ulje.

Bosanski lonac neki puštaju da krčka na štednjaku, ali najukusniji je iz pećnice. Ako je imate, možete iskoristiti i glinenu posudu za pripremu. Jelo se u pećnici krčka satima kako bi meso bilo meko kao putar. Temperatura ovisi o pećnici, a ne možete pogriješiti ako prvih sat-dva smanjite temperaturu na 160 Celzijevih stupnjeva pa je kasnije pojačate na 180 ili 200. 

Sastojci za bosanski lonac:

500 g janjetine s kostima (vrat ili rebra)
500 g junetine s kostima
2 velike glavice luka
glavica češnjaka
3 rajčice
1 žličica mljevene crvene paprike
1 ljuta papričica
svježi peršin
vezica kopra
3 krumpira
3 paprike
1 žlica maslaca ili masti
sol, papar

Priprema:

1. Meso izrežite na komade srednje veličine pa narežite povrće. Ljutu papričicu i češnjak ostavite u komadu, samo ih operite. Začinsko bilje usitnite.

2. Posudu za pečenje namastite, složite najprije meso pa povrće te ubacite maslac ili mast, začine i zalijte s otprilike 2 čaše vode. Ostavite mjesta pri vrhu posude, nemojte je napuniti do kraja.

3. Prekrijte folijom koju izbockate vilicom, posudu stavite na lim za pečenje pa pecite u pećnici na oko 180 stupnjeva tri do četiri sata.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju