„Najbolji sendvič na svijetu“, kako Portugalci tepaju Francesinhi, potječe iz Porta. Iako se naziva sendvičem, to je zasitno jelo primamljivije okusnim pupoljcima nego oku.

Mala Portugalka i nije tako mala: ispod naizgled neugledne vanjštine kriju se slojevi slasti: tostirani kruh, junetina ili svinjetina, kobasice, šunka i sir preliveni su umakom od rajčice i piva.

Često dolazi na stol s krumpirićima i prženim jajem na vrhu. Postoje i varijacije s gljivama, piletinom i raznim povrćem. Francesinha se ne jede s nogu, nego predstavlja cjelovit obrok od kojeg ćete dugo biti siti. Navodno je kao inspiracija za pripremu poslužio slavni francuski sendvič croque-monsieur, u kojem su guštali mnogi portugalski imigranti.

Sastojci za Francesinhu:

2 kriške kruha
1 tanki juneći odrezak
1 svježa kobasica
1 sušena svinjska kobasica
2 kriške šunke
5 kriški sira
1 jaje

Umak:

1 žličica maslinova ulja
1 žlica svinjske masti
1 mali luk
2 češnja češnjaka
1 lovorov list
1 manja limenka pelata
400 ml goveđeg temeljca
1 dl slatkog vina
500 ml svijetlog piva
1 ljuta papričica
2 žlice umaka Worcester
sol, crni papar

Priprema:

1. Zagrijte svinjsku mast, maslinovo ulje, sjeckani češnjak i lovorov list. Nakon dvije minute dodajte sjeckani luk i pržite oko 8 minuta.

2. Dodajte konzerviranu rajčicu i goveđi temeljac. Kada zavrije, pustite da krčka oko 10 minuta. Dodajte preostale sastojke u umak pa kuhajte još 10 minuta. Izvadite lovorov list pa izmiksajte štapnim mikserom u glatku smjesu i ostavite umak neka se krčka 30 minuta. Ako je potrebno, dodajte malo škrobnog brašna razmućenog u vodi pa posolite i popaprite.

3. U međuvremenu ispržite kobasice, a na masnoći koju puste ispržite odrezak. Na kraju lagano popržite kriške šunke.

4. Nježno ispecite kriške kruha.

5. Na tanjur stavite jednu krišku kruha, zatim krišku sira, šunku, odrezak, kobasice i posljednju krišku kruha.

6. Ispržite jaje, stavite ga na vrh sendviča i prekrijte ga kriškama sira, tako da se žumanjak i dalje vidi. Vrući umak žlicom stavljajte na vrh sendviča da se sir rastopi.