Baskijska piletina, ili poulet basque, klasično je jelo iz baskijske kuhinje koje donosi bogatstvo okusa i boja. Pileći bataci i zabatci kuhaju se u ukusnom umaku od rajčica, paprika, luka i češnjaka, dok ne postanu sočni i mirisni, a nezaobilazne su i masline, koje pružaju finu aromu. Piletinu poslužite s tjesteninom, krumpirom, rižom ili palentom. 

Sastojci za baskijsku piletinu:

  • 6-8 pilećih bataka ili zabataka s kostima
  • ½ žličice dimljene paprike
  • 1 luk, tanko narezan
  • 2 crvene paprike, tanko narezane
  • 2 zelene paprike, tanko narezane
  • 2 jalapeño papričice, tanko narezane (po želji)
  • 4 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 dl bijelog vina
  • 400 g pelata
  • 3 žlice maslina, bez koštica, prepolovljenih
  • svježi peršin, nasjeckan (za ukras)

Priprema:

  1. Piletinu pospite soli i dimljenom paprikom pa je popržite na srednje jakoj vatri oko 5-7 minuta sa svake strane.
  2. Izvadite iz posude i ostavite sa strane. Dodajte narezani luk i pržite oko 2-3 minute.
  3. Dodajte paprike, češnjak i jalapeño. Pržite, često miješajući, dok paprike ne počnu omekšavati, oko 5 minuta.
  4. Dodajte bijelo vino i kuhajte još jednu minutu, stružući smeđe dijelove s dna posude.
  5. Umiješajte nasjeckane rajčice. Vratite komade piletine u posudu. Pokrijte, smanjite vatru na nisku i pirjajte 25 minuta.
  6. Često miješajte i okrećite komade piletine.
  7. Umiješajte masline i pospite nasjeckanim peršinom.

7 finih jela na žlicu savršenih za jesenske dane koja se pripremaju bez puno kompliciranja Cheeseburger varivo Tjestenina s kestenima i gljivama Cheesecake mousse s bundevom +1 Varivo od kupusa i graha

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju