Baskijska piletina, ili poulet basque, klasično je jelo iz baskijske kuhinje koje donosi bogatstvo okusa i boja. Pileći bataci i zabatci kuhaju se u ukusnom umaku od rajčica, paprika, luka i češnjaka, dok ne postanu sočni i mirisni, a nezaobilazne su i masline, koje pružaju finu aromu. Piletinu poslužite s tjesteninom, krumpirom, rižom ili palentom.
Sastojci za baskijsku piletinu:
- 6-8 pilećih bataka ili zabataka s kostima
- ½ žličice dimljene paprike
- 1 luk, tanko narezan
- 2 crvene paprike, tanko narezane
- 2 zelene paprike, tanko narezane
- 2 jalapeño papričice, tanko narezane (po želji)
- 4 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 dl bijelog vina
- 400 g pelata
- 3 žlice maslina, bez koštica, prepolovljenih
- svježi peršin, nasjeckan (za ukras)
Priprema:
- Piletinu pospite soli i dimljenom paprikom pa je popržite na srednje jakoj vatri oko 5-7 minuta sa svake strane.
- Izvadite iz posude i ostavite sa strane. Dodajte narezani luk i pržite oko 2-3 minute.
- Dodajte paprike, češnjak i jalapeño. Pržite, često miješajući, dok paprike ne počnu omekšavati, oko 5 minuta.
- Dodajte bijelo vino i kuhajte još jednu minutu, stružući smeđe dijelove s dna posude.
- Umiješajte nasjeckane rajčice. Vratite komade piletine u posudu. Pokrijte, smanjite vatru na nisku i pirjajte 25 minuta.
- Često miješajte i okrećite komade piletine.
- Umiješajte masline i pospite nasjeckanim peršinom.
7 finih jela na žlicu savršenih za jesenske dane koja se pripremaju bez puno kompliciranja +1