Asopao de pollo tradicionalno je portorikansko jelo od piletine, povrća poput paprike, luka i rajčice, riže i raznih začina, a može biti dovoljno zasitno da nahrani i veće društvo. Recepti se razlikuju od kuhara do kuhara pa će neki staviti više riže, a drugi će poslužiti jelo teksture poput gušće juhe.
U Portoriku se asopao de pollo najčešće poslužuje s kriškama prženih plantana banana i velikom kriglom piva, a dobrodošle su i kriške avokada te ljuti umak. Jelo je osobito omiljeno za hladnijih dana kada priželjkujemo nešto toplo, na žlicu.
Za asopao de pollo, osim riže i piletine karakterističan je i sofrito koji se dobiva prženjem češnjaka s lukom, paprikom i začinima te rajčicom. Nerijetko se pripremi u većoj količini i potom čuva u hladnjaku da bude pri ruci kada zatreba. Dodaje se i mješavina začina – adobo u kojoj se mogu naći luk i češnjak u prahu, sol, papar, mljevena paprika, korijandar, kurkuma i origano.
Sastojci za asopao de pollo:
- 900 g otkoštenih pilećih zabataka
- ½ žličice mljevenog crnog papra
- 2 žlice začina adobo
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 srednja zelena paprika,
- 1 srednja crvena paprika
- 1 srednji luk
- 4 češnja češnjaka
- 2 žlice paste od rajčice
- 1 i ½ šalice riže srednjeg zrna
- 500 g pelata iz limenke
- 1,5 l juhe od piletine ili povrća
- 1 list lovora
- ¼ žličice pahuljica crvene paprike ili po ukusu
- 4 žlice maslina
- 2 žlice nasjeckanog svježeg korijandra
Priprema jela asopao de pollo:
- Meso začinite crnim paprom i začinom adobo. Domaći adobo možete napraviti tako da pomiješate 3 žlice češnjaka u prahu, 1 žlicu luka u prahu, 1 žličicu origana, 1 žličicu soli, 1/2 žličice mljevenog papra i žličicu mljevene paprike. Višak začinske mješavine sačuvajte.
- Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Na vrućem pržite narezanu papriku, luk, češnjak i pastu od rajčice, dok povrće malo ne omekša, 3 do 4 minute. Izvadite povrće iz lonca i ostavite sa strane.
- Pržite piletinu u loncu dok ne porumeni, 4 do 5 minuta sa svake strane. Povrće vratite u lonac zajedno s rižom, rajčicom narezanom na kockice, pilećom juhom, lovorovim listom i listićima crvene paprike. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru na srednje nisku i kuhajte dok riža ne omekša i piletina više ne bude ružičasta iznutra, oko 20 minuta. Umiješajte masline te kuhajte još 5 minuta. Maknite s vatre i izvadite lovorov list. Umiješajte korijandar i poslužite.
Obvezno ih namočite prije nego što ih pojedete: Sjemenke koje bi svi trebali staviti na jelovnik +3