Hrskavi krumpiri, šunka ili špek i jaja glavni su sastojci za neodoljivu argentinsku kajganu - revuelto Gramajo. Na pitanje tko je bio Gramajo nema složnog odgovora.
Dok neki kažu da se radi o pukovniku kojeg je Félix Luna opisao u romanu "Soy Roca", pomoćniku generala Roca, drugi će reći da kajgana duguje ime rančeru Arturu Gramaju, koji se jedne noći vratio kasno s pijanke, ispekao jaja s krumpirićima i pojeo ih s kuhanom šunkom.
No bez obzira na svojeg tvorca, argentinska kajgana je ukusna, kao i zasitna, a lako je možete pripremiti sami i prema želji dodati još pokoji sastojak, poput primjerice kuhanog graška.
Sastojci za argentinsku kajganu:
- 2 krumpira
- ulje za prženje
- maslinovo ulje
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 150 g dimljene šunke
- 5 jaja
- 1 mladi luk
- sol i papar po ukusu
Priprema argentinske kajgane:
- Operite i ogulite krumpire. Krumpir narežite po dužini, a zatim svaku plošku po dužini narežite na tanke štapiće. Stavite ih u posudu s vodom i ostavite da odstoje pet minuta. Ocijedite ih i osušite papirnatim ručnicima.
- Zagrijte ulje pa pržite krumpir 20 minuta ili dok ne porumeni i postane hrskav. Izvadite ga i ocijedite na papirnatim ručnicima.
- U velikoj tavi zagrijte dvije žlice maslinova ulja. Dodajte sjeckani luk i češnjak te pirjajte dok luk ne postane proziran. Dodajte sjeckanu šunku. Kušajte i po potrebi popaprite i posolite. U tavu dodajte pržene krumpire i dodajte razmućena jaja. Promiješajte i kuhajte jednu minutu.
- Maknite posudu s vatre i nastavite miješati dok se sve ne premaže jajetom. Dodajte sjeckani mladi luk i promiješajte da se sjedini.
- Poslužite odmah.