Tehnika kuhanja u masnoći na laganoj vatri se zove konfitiranje, a kuhari je koriste još od davnina, kako bi se namirnice mogle što dulje sačuvati.

Takva metoda pripreme hrane popularna je i u modernoj gastronomiji jer namirnicama kao što su primjerice meso, jaja, češnjak i voće daje poseban okus i teksturu. Konfitirani žumanjak jednostavan je i ukusan dodatak koji jelima daje dozu profinjenosti, ali i slasti.

Na carbonari, sa šparogama... 

Rižoti, jela od riže i tjestenine uz takav fini ukras izgledaju kao iz restorana, a priprema ne traži puno truda. Konfitirani žumanjak odličan je dodatak jelima od šparoga i drugom povrću, carbonari, ali i gustoj juhi te salatama kojima će dati nježnu, kremastu komponentu i lagano ih zgusnuti.

Priprema nije komplicirana: sve što trebate je odvojiti žumanjke, položiti ih u ulje i ostaviti da se sporo kuhaju u ulju. Prema želji u ulje možete dodati grančice ružmarina, kao i naribanu koricu limuna ili naranče kako bi žumanjci bili aromatičniji. 

Sastojci za konfitirane žumanjke:

  • 6 jaja
  • 250 ml maslinova ulja

Priprema konfitiranih žumanjaka 

  1. Zagrijte pećnicu na 85°C (ako koristite ventilator onda  na 65°C).
  2. Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka, a bjelanjke sačuvajte u hladnjaku za neka druga jela.
  3. U vatrostalnu posudu ulijte ulje pa nježno položite žumanjke.
  4. Žumanjci moraju biti skroz potopljeni u ulju, pa po potrebi dodajte još ulja.
  5. Stavite posudu u pećnicu na oko 55 minuta. Šupljikavom žlicom izvadite žumanjke i koristite ih kao dodatak jelima.

Nakon vode: Najrasprostranjenije piće na svijetu koje je promijenilo tijek povijesti Čaj - 1 Čaj - 2 Čaj - 3 +1 Čaj - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju