Tehnika kuhanja u masnoći na laganoj vatri se zove konfitiranje, a kuhari je koriste još od davnina, kako bi se namirnice mogle što dulje sačuvati.
Takva metoda pripreme hrane popularna je i u modernoj gastronomiji jer namirnicama kao što su primjerice meso, jaja, češnjak i voće daje poseban okus i teksturu. Konfitirani žumanjak jednostavan je i ukusan dodatak koji jelima daje dozu profinjenosti, ali i slasti.
Na carbonari, sa šparogama...
Rižoti, jela od riže i tjestenine uz takav fini ukras izgledaju kao iz restorana, a priprema ne traži puno truda. Konfitirani žumanjak odličan je dodatak jelima od šparoga i drugom povrću, carbonari, ali i gustoj juhi te salatama kojima će dati nježnu, kremastu komponentu i lagano ih zgusnuti.
Priprema nije komplicirana: sve što trebate je odvojiti žumanjke, položiti ih u ulje i ostaviti da se sporo kuhaju u ulju. Prema želji u ulje možete dodati grančice ružmarina, kao i naribanu koricu limuna ili naranče kako bi žumanjci bili aromatičniji.
Sastojci za konfitirane žumanjke:
- 6 jaja
- 250 ml maslinova ulja
Priprema konfitiranih žumanjaka
- Zagrijte pećnicu na 85°C (ako koristite ventilator onda na 65°C).
- Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka, a bjelanjke sačuvajte u hladnjaku za neka druga jela.
- U vatrostalnu posudu ulijte ulje pa nježno položite žumanjke.
- Žumanjci moraju biti skroz potopljeni u ulju, pa po potrebi dodajte još ulja.
- Stavite posudu u pećnicu na oko 55 minuta. Šupljikavom žlicom izvadite žumanjke i koristite ih kao dodatak jelima.
Nakon vode: Najrasprostranjenije piće na svijetu koje je promijenilo tijek povijesti +1