Volimo tikvice na sto načina. One su pravo ljetno povrće koje uz samo malo truda postaje delicija. Mogućnosti ima koliko ima mašte na svijetu, a danas s vama dijelimo ukusan veganski recept za punjene okrugle tikvice koji smo pronašli na www.krenizdravo.hr.
Naravno, možete koristiti i one duguljaste, ali u svakom slučaju pazite na to da vam "zdjelica" od izdubenih tikvica uvijek ima (pod)jednako mesa na svim krajevima, preporučuje autorica recepta Marina Minko.
Zvijezde ovog recepta su bulgur, gljive i tofu, a "slamica" od krumpira tu je za savršeno hrskavo iskustvo. Želite li izbjeći prženje, punjene okrugle tikvice jednako će se dobro slagati i s pireom od krumpira.
Sastojci za punjene tikvice bez mesa:
- 5 okruglih tikvica
- 1 veći krumpir
- 1 jušna žlica kečapa
- 50 g veganskog topljivog sira
- 1 jušna žlica biljnog vrhnja za kuhanje
- 1 jušna žlica maslinova ulja
- 100 ml povrtnog temeljca ili vode
- 100 g čvrstog tofua
- 5-6 šampinjona
- 3 žlice bulgura
- 150 ml umaka od rajčice
- 50 ml vina
- 1/2 glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 jušna žlica maslinova ulja
- 1 čajna žličica senfa
- 1 čajna žličica koncentrata od rajčice
- 1 čajna žličica BBQ umaka
- 1 čajna žličica crvene paprike u prahu
- sol i papar
- po potrebi voda za podlijevanje
Priprema punjenih tikvica bez mesa:
- Pripremite umak za punjenje tikvica tako da sitno nasjeckate luk i češnjak, lagano ih posolite te desetak minuta dinstate na maslinovu ulju.
- Dodajte šampinjone izrezane na deblje listiće te pržite uz povremeno miješanje dok se šampinjoni lijepo ne zapeku.
- Dodajte tofu, koji ste prethodno izmrvili, senf, koncentrat rajčice, BBQ umak i crvenu papriku u prahu. Promiješajte i podlijte vinom te uz povremeno miješanje pržite dok vino ne ispari.
- Podlijte umakom od rajčice i pustite da se krčka desetak minuta na laganoj vatri. Po potrebi dolijte vode ako se umak previše "osuši".
- Ugasite i umiješajte bulgur.
- Tikvicama odrežite vrh te ih izdubite i premažite maslinovim uljem s vanjske strane. Ravnomjerno ih napunite umakom, ali ostavite barem pola centimetra do vrha (smjesa će malo narasti tijekom pečenja zbog bulgura).
- U lim za pečenje u koji ste posložili tikvice ulijte 100 ml vode, a možete iskoristiti i vrhove koje ste odrezali da poklopite tikvice. Prekrijte lim za pečenje aluminijskom folijom i pecite 30-40 minuta u pećnici na 180 stupnjeva.
- Pripremite preljev od veganskog sira, kečapa i vrhnja za kuhanje tako da sve zajedno pomiješate. Kada su tikvice pečene (probajte probosti drvenim štapićem), otkrijte ih te nadopunite umakom od sira i kečapa pa vratite u pećnicu da se zapeku.
- Za to vrijeme ogulite krumpir, narežite ga na ploške od pet milimetra i isjeckajte tanke rezance. Pecite ih u vrućem ulju, ocijedite na papirnatom ručniku i posolite.
- Kad su tikvice gotove, servirajte ih uz slamicu od krumpira koju nataknite na vrh, a po želji pripremite i svježu salatu od rajčica i rikole ili neku salatu po želji.