Volimo tikvice na sto načina. One su pravo ljetno povrće koje uz samo malo truda postaje delicija. Mogućnosti ima koliko ima mašte na svijetu, a danas s vama dijelimo ukusan veganski recept za punjene okrugle tikvice koji smo pronašli na www.krenizdravo.hr.

Naravno, možete koristiti i one duguljaste, ali u svakom slučaju pazite na to da vam "zdjelica" od izdubenih tikvica uvijek ima (pod)jednako mesa na svim krajevima, preporučuje autorica recepta Marina Minko.

Zvijezde ovog recepta su bulgur, gljive i tofu, a "slamica" od krumpira tu je za savršeno hrskavo iskustvo. Želite li izbjeći prženje, punjene okrugle tikvice jednako će se dobro slagati i s pireom od krumpira.

Sastojci za punjene tikvice bez mesa:

  • 5 okruglih tikvica
  • 1 veći krumpir
  • 1 jušna žlica kečapa
  • 50 g veganskog topljivog sira
  • 1 jušna žlica biljnog vrhnja za kuhanje
  • 1 jušna žlica maslinova ulja
  • 100 ml povrtnog temeljca ili vode
  • 100 g čvrstog tofua
  • 5-6 šampinjona
  • 3 žlice bulgura
  • 150 ml umaka od rajčice
  • 50 ml vina
  • 1/2 glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 jušna žlica maslinova ulja
  • 1 čajna žličica senfa
  • 1 čajna žličica koncentrata od rajčice
  • 1 čajna žličica BBQ umaka
  • 1 čajna žličica crvene paprike u prahu
  • sol i papar
  • po potrebi voda za podlijevanje

Priprema punjenih tikvica bez mesa:

  1. Pripremite umak za punjenje tikvica tako da sitno nasjeckate luk i češnjak, lagano ih posolite te desetak minuta dinstate na maslinovu ulju.
  1. Dodajte šampinjone izrezane na deblje listiće te pržite uz povremeno miješanje dok se šampinjoni lijepo ne zapeku.
  2. Dodajte tofu, koji ste prethodno izmrvili, senf, koncentrat rajčice, BBQ umak i crvenu papriku u prahu. Promiješajte i podlijte vinom te uz povremeno miješanje pržite dok vino ne ispari.
  3. Podlijte umakom od rajčice i pustite da se krčka desetak minuta na laganoj vatri. Po potrebi dolijte vode ako se umak previše "osuši".
  4. Ugasite i umiješajte bulgur.
  5. Tikvicama odrežite vrh te ih izdubite i premažite maslinovim uljem s vanjske strane. Ravnomjerno ih napunite umakom, ali ostavite barem pola centimetra do vrha (smjesa će malo narasti tijekom pečenja zbog bulgura).
  6. U lim za pečenje u koji ste posložili tikvice ulijte 100 ml vode, a možete iskoristiti i vrhove koje ste odrezali da poklopite tikvice. Prekrijte lim za pečenje aluminijskom folijom i pecite 30-40 minuta u pećnici na 180 stupnjeva.
  7. Pripremite preljev od veganskog sira, kečapa i vrhnja za kuhanje tako da sve zajedno pomiješate. Kada su tikvice pečene (probajte probosti drvenim štapićem), otkrijte ih te nadopunite umakom od sira i kečapa pa vratite u pećnicu da se zapeku.
  8. Za to vrijeme ogulite krumpir, narežite ga na ploške od pet milimetra i isjeckajte tanke rezance. Pecite ih u vrućem ulju, ocijedite na papirnatom ručniku i posolite.
  9. Kad su tikvice gotove, servirajte ih uz slamicu od krumpira koju nataknite na vrh, a po želji pripremite i svježu salatu od rajčica i rikole ili neku salatu po želji.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju