Probali smo ukusnu slanu pitu s mrkvom, tikvicama i kremastim kozjim sirom napravljenu po ovom receptu i oduševili se. Iako joj nismo mogli odoljeti dok je bila topla, moramo priznati da je hladna čak i ukusnija i zato je idealno hladno predjelo ili sjajan ljetni ručak koji možete ponijeti na posao.
Priprema je vrlo jednostavna i neka vas ne plaši što morate sami zamijesiti tijesto, radi se o prhkom tijestu koje uvijek i svima uspijeva savršeno. Ostala priprema je na razini pripreme sendviča, samo je puno zabavnija a rezultat je i oku ugodan.
Mrkva i tikvice izrezane na gotovo prozirne ploške dat se silno zanimljivu teksturu, a savršeno pristaju i uz kremasti nadjev od kozjeg sira. Pita se peče 50 minuta, tijesto se hladi dva sata, ali za pripremu vam neće trebati više od pola sata. Tijesto možete napraviti i večer prije.
Samo je na vama hoćete li pitu poslužiti kao predjelo ili glavno jelo.
Sastojci za pitu s tikvicama, mrkvom i sirom:
Za tijesto:
- 100 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 100 g maslaca
- 1/2 čajne žličice soli
- 5 žlica vode
Za nadjev:
- 2 tikvice
- 2 mrkve
- 200 g kozjeg krem-sira
- 70 g krem-sira
- 70 ml vrhnja za kuhanje
- 2 jaja
- sol, papar i muškatni oraščić po ukusu
- 30 g ribanog sira Grana Padano
Priprema pite s tikvicama, mrkvom i kozjim sirom:
- Prosijte brašno, dodajte mu sol i maslac narezan na listiće pa u brašnu napravite udubinu, ulijte u nju vodu i brzo promiješajte sve sastojke i zamijesite prhko tijesto. Koristite hladan maslac i nemojte miješati predugo. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite ga na dva sata u hladnjak.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka 10 minuta prije pečenja. Razvaljajte u okrugli pleh i dno izbodite vilicom. Pokrijte središnji dio papirom za pečenje i u njega stavite uteg - keramičke kuglice, grah ili rižu. Pecite tijesto u pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta. Izvadite iz pećnice, uklonite uteg i papir za pečenje i ostavite da se ohladi.
- U zdjeli pomiješajte 2 vrste krem sira. Dodajte vrhnje, jaja, prstohvat muškatnog oraščića, sol, papar i Grana Padano (2 – 3 čajne žličice naribanog sira ostavite za kasnije).
- Operite mrkve i tikvice i uklonite im vrhove. Izrežite ih gulilicom za krumpir na tanke trakice.
- Kremu od sira ulijte u tijesto. Smotajte trakicu mrkve i zabodite je u sredinu. Oko mrkve smotajte trakicu tikvice. Nastavite dok ne ispunite cijeli pleh.
- Pospite preostalim naribanim sirom, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 25-30 minuta.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi prije posluživanja.