Probali smo ukusnu slanu pitu s mrkvom, tikvicama i kremastim kozjim sirom napravljenu po ovom receptu i oduševili se. Iako joj nismo mogli odoljeti dok je bila topla, moramo priznati da je hladna čak i ukusnija i zato je idealno hladno predjelo ili sjajan ljetni ručak koji možete ponijeti na posao.

Priprema je vrlo jednostavna i neka vas ne plaši što morate sami zamijesiti tijesto, radi se o prhkom tijestu koje uvijek i svima uspijeva savršeno. Ostala priprema je na razini pripreme sendviča, samo je puno zabavnija a rezultat je i oku ugodan.

Mrkva i tikvice izrezane na gotovo prozirne ploške dat se silno zanimljivu teksturu, a savršeno pristaju i uz kremasti nadjev od kozjeg sira. Pita se peče 50 minuta, tijesto se hladi dva sata, ali za pripremu vam neće trebati više od pola sata. Tijesto možete napraviti i večer prije.

Samo je na vama hoćete li pitu poslužiti kao predjelo ili glavno jelo.

Sastojci za pitu s tikvicama, mrkvom i  sirom:

Za tijesto:

  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g oštrog brašna
  • 100 g maslaca
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 5 žlica vode

Za nadjev:

  • 2 tikvice
  • 2 mrkve
  • 200 g kozjeg krem-sira
  • 70 g krem-sira
  • 70 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 jaja
  • sol, papar i muškatni oraščić po ukusu
  • 30 g ribanog sira Grana Padano

Priprema pite s tikvicama, mrkvom i kozjim sirom:

  1. Prosijte brašno, dodajte mu sol i maslac narezan na listiće pa u brašnu napravite udubinu, ulijte u nju vodu i brzo promiješajte sve sastojke i zamijesite prhko tijesto. Koristite hladan maslac i nemojte miješati predugo. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite ga na dva sata u hladnjak.
  2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  3. Tijesto izvadite iz hladnjaka 10 minuta prije pečenja. Razvaljajte u okrugli pleh i dno izbodite vilicom. Pokrijte središnji dio papirom za pečenje i u njega stavite uteg - keramičke kuglice, grah ili rižu. Pecite tijesto u pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta. Izvadite iz pećnice, uklonite uteg i papir za pečenje i ostavite da se ohladi.
  4. U zdjeli pomiješajte 2 vrste krem sira. Dodajte vrhnje, jaja, prstohvat muškatnog oraščića, sol, papar i Grana Padano (2 – 3 čajne žličice naribanog sira ostavite za kasnije).
  5. Operite mrkve i tikvice i uklonite im vrhove. Izrežite ih gulilicom za krumpir na tanke trakice.
  6. Kremu od sira ulijte u tijesto. Smotajte trakicu mrkve i zabodite je u sredinu. Oko mrkve smotajte trakicu tikvice. Nastavite dok ne ispunite cijeli pleh.
  7. Pospite preostalim naribanim sirom, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 25-30 minuta.
  8. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi prije posluživanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju