Piletina u sojinom umaku naš je prijedlog za brzu večeru usred radnog tjedna. Pripremit ćete je vrlo jednostavno, a za to će vam trebati tek dvadeset minuta.
Osim otkoštenih zabataka, trebat će vam tek nekoliko začina, a za pravi okus Azije zadužena je mješavina pet začina, globalno poznata kao "five spice".
Ovako pripremljena piletina odlično se slaže s rižom, zapravo riža možda i postoji zbog ove ukusne glazure koju od sojina umaka, meda i začina.
Piletina u sojinom umaku - sastojci:
- 2 otkoštena pileća zabatka s kožom
- 3 žlice kukuruznog škroba
- 3 1/2 žlice sojinog umaka
- 2 1/2 žlice meda
- 1 1/2 žlica češnjaka u prahu
- 1/2 žlice azijske mješavine pet začina
- 1/2 žlice sezama, po želji
- sol
- papar
- ulje za prženje
Piletina u sojinom umaku - priprema:
- Zabatke posolite i popaprite s obje strane.
- Prosušite ih papirnatim ručnikom i utrljajte s obje strane kukuruzni škrob. Prije prženja otresite višak kukuruznog škroba.
- U tavi zagrijte ulje ga na srednje jakoj vatri. Kad se tava zagrije, ispržite zabatke. Prvo ih pržite kožom prema dolje oko 7 minuta, pa okrenite i pržite još 5 minuta.
- Izvadite piletinu i ostavite je sa strane.
- U zdjeli pomiješajte sojin umak, mljeveni češnjak, pet začina u prahu i med.
- Mješavinu ulijte u tavu u kojoj se pržila piletina i kuhajte 1 minutu na srednje jakoj vatri.
- Pojačajte vatru, vratite piletinu u tavu i kuhajte još minutu zalijevajući piletinu umakom sa svih strana.
- Po želji pospite sezamom.
- Narežite zabatke na prutiće, poslužite s rižom i umakom preostalim od prženja.
Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
U Zagrebu je otvoren Džabac: Dućan u kojemu je baš sve besplatno