Patlidžan s parmezanom brža je verzija talijanske parmigiane, ali jednako je kremast i ukusan, pa bi vam ovo jelo lako moglo postati omiljeni predah od uobičajenog radnog tjedna. Recept smo pronašli na stranici www.krenizdravo.hr, među nekoliko zanimljivih recepata za jela iz pećnice, gdje smo ga izabrali između njoka s pečenim povrćem, pečene pastrve i palačinki s komadićima čokolade i jagoda.

U trendu Složenac Ručak za 2 dana Jednostavno, a neodoljivo: Recept za zapečenu tjesteninu sa sirom i šunkom Mljet Odisejev otok Hrvatska Malta: Otok zmija, skrivenih uvala i ukradenoga blaga Ribarska kuća Mladen - 9 Otok Radelj 20 minuta od stvarnog svijeta: Ribarska kuća na "pustom" otočiću kod Murtera za odmor života

Patlidžan s parmezanom jednostavno je i brzo jelo koje će dobro ispasti svakome pa i potpunim početnicima u kuhinji. Tajna je u sjajnom spoju okusa patlidžana, rajčice i parmezana, pa ako ne zaboravite ugasiti pećnicu – ništa ne možete pokvariti.

Sastojci za patlidžan s parmezanom:

  • 2 srednja patlidžana, narezana na ploške
  • 1 čajna žličica soli
  • 4 rajčice, narezane na kolutiće
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 režnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 šalice marinara umaka
  • 3 žlice ribanog parmezana
  • 150 g mozzarelle, narezane na kolutove
  • 1/4 šalice svježeg lišća bosiljka, grubo nasjeckanog

Priprema patlidžana s parmezanom:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjava.
  2. Položite rešetku preko lima za pečenje pa na nju poslažite s obje strane posoljene ploške patlidžana. Ostavite da odstoje 15 minuta prije nego ih isperete hladnom vodom i osušite papirnatim ručnicima ili čistom kuhinjskom krpom. Osušite i lim.
  3. Položite kriške patlidžana na lim za pečenje i pokapajte jušnom žlicom maslinovog ulja. Stavite ih u zagrijanu pećnicu na oko četiri minute, dok lagano ne porumene,.
  4. Na lim za pečenje slažite naizmjenično kriške patlidžana i rajčice.
  5. Pokapajte s preostale tri jušne žlice maslinova ulja, posipajte češnjakom i prelijte marinara umakom.
  6. Na kraju posipajte parmezanom i prekrijte kolutovima mozzarelle.
  7. Pecite dok patlidžan ne omekša i sir se ne otopi, oko 15 do 20 minuta.
  8. Prije posluživanja posipajte svježim bosiljkom.