„Gdje ima volje, ima i načina“ ili „Nikad nije kasno za ostvarivanje snova“, samo su neke od rečenica koje često čujemo, ali iza uspjeha najčešće stoje sati, tjedni i godine truda, kao i pokušaja i pogrešaka. Kao jedan od blistavih primjera o uspjehu može poslužiti put mlade hrvatske slastičarke Lene Šarić, kojoj se ljubav prema slatkim remek-jelima prišuljala dok je bila djevojčica.

Iako je upisala Ekonomiju, nije odustala od svoje strasti, a putovanje prema gastronomskim vodama započela je u Kulinarskom institutu Kul In u Sisku. Ondje se školuju kuhari s iskustvom, čak i po 15 godina kuharskog staža, ali i početnici, oni koji žele promijeniti karijeru, koji zapnu u kuharstvu, pa žele osvježiti znanje... 

„Gledala sam što se može naći u Hrvatskoj i Kul IN se činio kao odlična prilika za napredak. Program mi je ostao u sjećanju kao jedno od najljepših iskustava. Puno smo ljudi upoznali, svi smo se skompali, a još se i danas čujemo. Najupečatljivije je bilo kad smo počeli raditi s čokoladom, neko modeliranje čokolade je bilo u pitanju i plakala sam taj dan jer mi nije išlo, ali to me potaknulo da se nastavim baviti čokoladom“, kaže slastičarka.

Lena je odlučila da joj brojke neće služiti za bilance nego osmišljavanje recepata, a po završetku programa Profesionalni slastičar, svoje je umijeće usavršavala u Grand hotelu Slavija u Baškoj Vodi, stažirala u restoranu s tri zvjezdice u Münchenu uz mentorstvo chefa Jana Hartwiga i pastry chefa Christiana Humbsa te je i pohađala masterclassove poznatih pastry chefova poput Tonija Rodrigueza.

Potom se zaposlila u Boškincu, restoranu na Pagu koji je u međuvremenu zasjao Michelinovom zvjezdicom, gdje nastaju specijaliteti u sinergiji lokalnim namirnicama. Mlada pastry chefica nakon Boškinca se vratila u Grand hotela Slaviu u Baškoj Vodi i pripadajući à la carte restorana Del Posto, gdje će imati i ulogu korporativne pastry chefice za cijelu tvrtku.

Kao jednog od uzora Lena posebno ističe chefa Christiana Humbsa koji joj je otvorio oči prema drugačijem tipu slastičarstva, ali nadahnjuje je i rad Petre Jelinić, Roberta Hromalića, Roberta Bašića, kao i Tee Mamut.

„Lena Šarić je vrhunska mlada slastičarka koja se vraća doma, budući je po završetku programa slastičarstva na kulinarskom institutu Kul IN, svoju praksu odradila upravo u Grand hotelu Slavia.
Treba istaknuti da je restoran hotela Boškinac upravo u vrijeme dok je u njemu Lena radila zaslužio Michelinovu zvjezdicu.

U međuvremenu je jedno vrijeme pod mentorstvom chefa Jana Hartwiga stažirala u restoranu Atelier u Münchenu, koji nosi tri Michelinove zvjezdice, te pohađala masterclass poznatog pastry chefa Tonija Rodrigueza na ICEP Hotel School u Rumunjskoj.

Lena voli tradicionalne i stare recepte u koje uvodi moderne tehnike i nova znanja spajajući sve u jedno. Oduševljava tehnikama pripreme i serviranja, neočekivanim kombinacijama i inovativnim okusima, a krase je red, rad, disciplina i upornost. U slobodno vrijeme najradije priprema tipičnu starinsku pitu od jabuka koja je podsjeća na djetinjstvo i tople kućne okuse.

Hoteli Baška Voda stvaraju novi tim, pa će dolazak na novu-staru mikrolokaciju rodnog Podbiokovlja biti za Lenu sjajna prilika za nastavak istog smjera kombiniranja lokalnog sa modernim. Tim više jer i sam naziv restorana Del Posto doslovno znači sa ove lokacije, lokalno, domaće“, javljaju iz Grand Hotela Slavia.

„Trudite se, radite, učite još više nego sad i sve će se na kraju isplatiti“, savjetuje pastry chefica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju