Bavarci tvrde da je obatzda najzarazniji sirni namaz koji možete zamisliti – navodno je nemoguće zaustaviti se samo na jednoj kriški kruha ili perecu jer svaki zalogaj vuče na idući zalogaj, ali i gutljaj piva uz koji se tradicionalno poslužuje. Uz obatzdu svaki dan može biti Oktoberfest, bez obzira na vrijeme i mjesto.
Omiljeni bavarski namaz (koji ime duguje izrazu za namazati, pomiješati ili razmazati) priprema se od sira, maslaca, luka, vlasca i piva, koje možete preskočiti ako ne konzumirate alkohol.
Također, dodati možete i bezalkoholno pivo koje će lijepo zaokružiti okuse, ili ga pak zamijeniti vodom ili mlijekom kako biste dobili željenu gustoću. Obatzda se najčešće poslužuje uz perece, no jednako je ukusan i kao namaz na svježem kruhu ili kao dip za povrće poput paprike, krastavca ili rotkvica.
Danas je ovaj mirisni namaz popularan diljem Njemačke i može se kupiti u trgovinama, ali se također poslužuje u restoranima i pivnicama. Često se jede i kao namaz za doručak, uz kruh ili pecivo (brötchen).
Obatzda - sastojci:
- 250 g camemberta (ili mladog sira brie)
- 120 g krem sira
- 10 g maslaca
- 2 žlice sitno sjeckanog vlasca
- 2 žlice sitno sjeckanog luka
- 1 žličica slatke mljevene paprike (+ malo za posipanje)
- 1 prstohvat kajenskog papra (ako volite pikantno)
- 100 ml piva (ili manje/više ovisno o željenoj gustoći; preporučuje se bavarski lager poput Paulanera)
Obatzda - priprema:
- Pobrinite se da svi sastojci budu sobne temperature – možete ih ostaviti da odstoje ili ih kratko zagrijati u mikrovalnoj pećnici (nekoliko sekundi).
- Vilicom zgnječite camembert, krem sir i maslac. Dodajte sitno sjeckani luk, vlasac i papriku, pa sve dobro promiješajte dok se sastojci ne sjedine.
- Na kraju postupno dodajte pivo – onoliko koliko je potrebno da bude gladak i lako se može mazati.
- Ukrasite mljevenom paprikom i sjeckanim vlascem.
Svinjetina, junetina, puretina: 10 jela s mljevenim mesom koja morate probati