Ovaj ukusan njemački slatki klasik oduševit će sve ljubitelje maka, a njegov retro štih neće samo probuditi nostalgiju, već će obogatiti  svečani stol ili samo malo zasladiti sivu svakodnevicu.

Čak i ako nikada niste radili tijesto, prema jednostavnim uputama u ovom receptu, to će vam sigurno uspjeti od prve. Njemački kolač s makom ili Mohnkuchen možete peći u pravokutnom kalupu, ali bit će jednako ukusan i ako ga napravite okruglog.

Njemački kolač s makom - sastojci:

Za tijesto

  • 250 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 150 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žlica graham keksa, izmrvljenih

Za nadjev od maka

  • 750 ml mlijeka
  • 120 g maslaca
  • 450 g mljevenog maka
  • 120 g griza
  • 120 g vrhnja za šlag
  • 1 žlica ruma, po želji
  • 1 čajna žličica naribane korice limuna
  • 250 g kiselog vrhnja
  • 100 g graham krekera, izmrvljenih
  • 3 jaja
  • 120 g šećera

Njemački kolač s makom - priprema:

  1. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, maslac narezan na kockice i jaja. Mijesite dok ne nestanu sve grudice pa stavite u hladnjak na 20 do 30 minuta.
  2. U lonac ulijte mlijeko, dodajte šećer i maslac, također narezan na kockice. Zakuhajte na vatri srednje jačine. Smanjite vatru pa umiješajte mljeveni mak. Dodajte griz i kuhajte 3 do 4 minute uz neprestano miješanje. Maknite s vatre i umiješajte vrhnje za šlag, rum, limunovu koricu i kiselo vrhnje. Ostavite sa strane, dok se ne ohladi na sobnu temperaturu. U nadjev od maka umiješajte mrvice graham keksa pa dodajte jaja i dobro promiješajte.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  4. Kalup za pečenje veličine 20 x 25 centimetra namastite maslacem.
  5. Radnu površinu pospite brašnom. Odvojite dvije trećine tijesta, a preostalu trećinu ostavite u hladnjaku.
  6. Razvaljajte tijesto u pravokutnik dimenzija kalupa i prebacite tijesto u pripremljeni kalup uz pomoć valjka.
  7. Po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev s makom.
  8. Izvadite preostali komad tijesta iz hladnjaka i naribajte ga po nadjevu. Na kraju posipajte smrvljenim keksima.
  9. Kolač s makom stavite u pećnicu i pecite 1 sat.
  10. Pečeni kolač ostavite u kalupu dok se malo ne ohladi pa narežite na kocke i poslužite.

Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Krafneraj: Novo mjesto u Zagrebu u kojem možete pojesti svježe i tople krafne cijeli dan Krafneraj - 9 Krafneraj - 8 Krafneraj - 7 +6 Krafneraj - 6