Ovaj ukusan njemački slatki klasik oduševit će sve ljubitelje maka, a njegov retro štih neće samo probuditi nostalgiju, već će obogatiti svečani stol ili samo malo zasladiti sivu svakodnevicu.
Čak i ako nikada niste radili tijesto, prema jednostavnim uputama u ovom receptu, to će vam sigurno uspjeti od prve. Njemački kolač s makom ili Mohnkuchen možete peći u pravokutnom kalupu, ali bit će jednako ukusan i ako ga napravite okruglog.
Njemački kolač s makom - sastojci:
Za tijesto
- 250 g brašna
- 100 g šećera
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica graham keksa, izmrvljenih
Za nadjev od maka
- 750 ml mlijeka
- 120 g maslaca
- 450 g mljevenog maka
- 120 g griza
- 120 g vrhnja za šlag
- 1 žlica ruma, po želji
- 1 čajna žličica naribane korice limuna
- 250 g kiselog vrhnja
- 100 g graham krekera, izmrvljenih
- 3 jaja
- 120 g šećera
Njemački kolač s makom - priprema:
- U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, maslac narezan na kockice i jaja. Mijesite dok ne nestanu sve grudice pa stavite u hladnjak na 20 do 30 minuta.
- U lonac ulijte mlijeko, dodajte šećer i maslac, također narezan na kockice. Zakuhajte na vatri srednje jačine. Smanjite vatru pa umiješajte mljeveni mak. Dodajte griz i kuhajte 3 do 4 minute uz neprestano miješanje. Maknite s vatre i umiješajte vrhnje za šlag, rum, limunovu koricu i kiselo vrhnje. Ostavite sa strane, dok se ne ohladi na sobnu temperaturu. U nadjev od maka umiješajte mrvice graham keksa pa dodajte jaja i dobro promiješajte.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Kalup za pečenje veličine 20 x 25 centimetra namastite maslacem.
- Radnu površinu pospite brašnom. Odvojite dvije trećine tijesta, a preostalu trećinu ostavite u hladnjaku.
- Razvaljajte tijesto u pravokutnik dimenzija kalupa i prebacite tijesto u pripremljeni kalup uz pomoć valjka.
- Po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev s makom.
- Izvadite preostali komad tijesta iz hladnjaka i naribajte ga po nadjevu. Na kraju posipajte smrvljenim keksima.
- Kolač s makom stavite u pećnicu i pecite 1 sat.
- Pečeni kolač ostavite u kalupu dok se malo ne ohladi pa narežite na kocke i poslužite.
Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Krafneraj: Novo mjesto u Zagrebu u kojem možete pojesti svježe i tople krafne cijeli dan