Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici vinarije Benvenuti, u Opatiji su javnosti predstavili novo godište najtraženijeg crnog vina Hrvatske, terana Santa Elisabetta, a ujedno su održali i jedno od najekskluzivnijih kušanja ove godine, vertikalu svih šest dosadašnjih berbi, od 2015. godišta do aktualnog 2020. godišta.

Santa Elisabetta je svakako naše najvažnije vino, plod potrage za savršenim izričajem terana, koji se kao sorta duboko ukorijenio u kolektivno sjećanje i tradiciju našeg motovunskog kraja, zbog čega smo se brat i ja od samih naših početaka zarekli napraviti od nje veliko vino. Vino koje će s jedne strane vjerno reprezentirati sortu i motovunski terroir, koji je po mnogočemu specifičan, a koje će s druge strane ponuditi balans i kvalitetu jednaku drugim najboljim crnim vinima svijeta. Znam da ta naša razmišljanja mogu nekome zazvučati ambiciozno ili samouvjereno, ali mi zaista neizmjerno vjerujemo u teran i njegov izniman potencijal za najveće dosege. Iskustveno znamo da u našem kraju nema druge sorte koja tako graciozno dozrijeva i koja s godinama odležavanja samo napreduje.” Rekao je Albert Benvenuti.

Benvenuti - 1 Benvenuti - 1 (Foto: Matej Marjanović)

Nikola Benvenuti se nadovezao: “Teran je bujna sorta s razlogom, naime kasne je prirode i obično ga beremo zadnjeg. Što znači da su potencijalni rizici i gubici vrlo izgledni, bilo zbog vremenskih nepogoda ili zbog brojne gladne faune, pa se priroda pobrinula da količinom nadoknadi te gubitke. S druge strane mi imamo taj jedan poseban položaj naziva Santa Elisabetta, koji je zapravo samo sljeme naših vinograda okruženih šumom, koji zbog tipa tla i izrazite osunčanosti, prirodnim putem reducira prinose i koncentrira grožđe, čiji urod mi još dodatno smanjimo zelenom berbom i koji nam onda daje takvo savršeno grožđe da smo ga bili prisiljeni posebno vinificirati i od njega napraviti unikatno vino. Taj položaj čak i u godištima kad drugi vinogradi zbog kiša ili drugih nepogoda pate, nepogrešivo i redovno isporučuje zrelo i zdravo grožđe. Prirodnim putem koncentrira ekstrakt u bobici, ukroti i ublaži divlji karakter terana i u konačnici da slojevito vino savršenog balansa i istovremeno puno energije. Po meni ne postoji ništa autentičnije u Istri od motovunskog terana, a kad je sa Santa Elisabette,onda je taj teran sasvim blizu savršenstvu.”

Da su braća Benvenuti potpuno u pravu po pitanju potencijala tog položaja i terana kao sorte ukazuje činjenica da se vino Santa Elisabetta već godinama rasproda u svega nekoliko tjedana od puštanja na tržište. Zbog toga su uveli rezervacije i prednarudžbe, kako bi se dostupne količine mogle što kvalitetnije rasporediti po tržištu. Isti je slučaj i s aktualnom Santa Elisabettom iz 2020. koja je upravo izašla na tržište i za koju rezervacije također nadmašuju dostupne količine. Jedna od posljedica kontinuiteta visoke potražnje za ovim vinom je da je ono postalo meta pasioniranih kolekcionara i zaljubljenika u vino. Zbog toga su braća Benvenuti uz predstavljanje nove berbe organizirali i vertikalno kušanje svih dosadašnjih berbi, koje su vodili znameniti i iskusni sommelieri i vinski novinari. Svaku od dosadašnjih berbi predstavio je drugi sommelier ili vinski novinar, pa su kronološki od 2015. do 2020. dojmove o vinima prenijeli Daniela Kramarić, Emil Perdec, Tomislav Mikinac, Sandi Paris, Davor Butković i Saša Špiranec.

Benvenuti - 2 Benvenuti - 2 (Foto: Matej Marjanović)

“Mislim da smo danas sve prisutne upoznali s onim što mi već dugo znamo, a to je da je teran rođen za dugogodišnje dozrijevanje u boci i da se puni potencijal Santa Elisabette tek sluti, jer naime, vina su bila u tako dobroj formi, da je svima bilo jasno da najbolje godine čak i onih najstarijih berbi tek dolaze. Santa Elisabetta je vino koje možete pospremiti u podrum ili vinski frižider i zaboraviti na njega godinama i kada god da mu se vratite u dva desetljeća od berbe, ona će biti još bolja.”, zadovoljno je zaključio Nikola Benvenuti.

Albert Benvenuti također nije skrivao zadovoljstvo s rezultatima vertikalnog kušanja: ”Naša su vina već neko vrijeme prepoznata kao dobra, jer na svim smo važnim natjecanjima od Decantera do Vinistre osvajali platine, trofeje i zlata, a i kupci nam se stalno vraćaju, što je siguran znak da smo na dobrom putu, međutim, najveći ispit za svako vino je ipak ispit vremena, a mislim da smo ga danas, prema ovome što su eksperti rekli, ne samo položili, nego da smo za našu Santa Elisabettu dobili najveću moguću ocjenu. Jako sam zadovoljan kako je sve ispalo.”.

Santa Elisabetta iz 2020. je proizvedena u limitiranoj količini od 5.400 boca zapremnine 0,75 litara i 150 magnuma zapremnine od 1,5 litara. Godište 2020. je bilo jedno od toplijih i u Istri pamti kao jedno od boljih za crna vina.

Čudo na kraju države: Ideja za izlet u nestvarno lijepu prirodu u svako doba godine Kopački rit - 1 Kopački rit - 4 Kopački rit - 3 +1 Kopački rit - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju