Channel Islands, odnosno Kanalski otoci nalaze se u Engleskom kanalu (La Manche), pred francuskom obalom, između Normandije i Bretanje. Uz Jersey, Guernsey je glavno središte, a osim po vjetrovima koji neprestano pušu, poznat je i po osobitom specijalitetu. Cijenjeni mekušac poznat kao morsko, ili Venerino uho najsjeverniji je primjerak iz obitelji morskih puževa koji se na otoku Guernsey sakupljaju stoljećima zbog jedinstvenog, blagog i pomalo mesnatog okusa koji podsjeća na školjke.

Broj puževa godinama je u padu što je dovelo do strogo kontroliranog sakupljanja te otočke delicije. Puževi se smiju vaditi tek oko 20 dana u godini između siječnja i travnja u određenim mjesečevim fazama. Zajedno s ograničenjem narasla je i želja za lokalnom delikatesom, a kada im dođe sezona u njima s uživa na razne načine: jedu se u  složencu s povrćem i maslacem, prže se dok ne postanu hrskavi ili pak pripremaju na grillu. Prije pripreme najčešće se dobro istuku batom za meso. No koliko ga vole, toliko i mrze ovog puža koji nekim ljudima jednostavno ne sjeda, baš poput kamenica ili fileka.

Kanalski puž ima na desetke rođaka širom svijeta koji su pronađeni na mjestima poput Senegala, Australije, Japana i Kalifornije. Ali samo  se na Kanalskim otocima ručno bere s morske obale prema strogo propisanim pravilima. Mali dio ulova se izvozi u Japan, gdje puž postiže i do oko 1300 kuna za kilogram. Onaj tko prekrši neko od pravila može dobiti kaznu od 44 tisuće kuna, pa čak i završiti u zatvoru na šest mjeseci. U sezoni morskog puža Guernsey je izrazito živopisno mjesto za posjet kojem šušur posjetitelja i lovaca na posebnu deliciju daje osobiti ugođaj.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju