Moji sretni kolači nova je kuharica Maje Brekalo, kreatorice popularnog bloga Delicious & Healthy by Maja i autorice hit-kuharice Moja sretna hrana koja je osvojila domaće tržište. Nakon što je u prvoj kuharici predstavila svoja omiljena jela, Maja je novu zbirku recepata posvetila desertima – od svečanih torti do kolača za svaku priliku.

Majin zaštitni znak su prirodni i cjeloviti sastojci biljnog porijekla koje maštovito kombinira u slasne divote pune okusa, a jednostavne za pripremu. Recepti su popraćeni raskošnim fotografijama koje također potpisuje svestrana blogerica.

U knjizi ćete pronaći veganske verzije klasika poput čokoladne torte, Sacher torte, švarcvaldske torte, vanilin kiflica, amaretta ili pak čupavaca i brownieja. Mafini, vafli i palačinke obogatit će vaš doručak ili popodnevnu kavu, a sirove slastice će vas očarati intenzivnim svježim okusima.

Moji sretni kolači najprije su objavljeni na američkom tržištu pod nazivom Bake It Vegan. Podršku i pohvale za nju dobila je od brojnih čitatelja, ali i drugih autorica i food blogerica.

„Vjerujte mi, treba vam ova knjiga!“, napisala je Anthea Chang, autorica kuharice Incredible Plant-Based Desserts i bloga Rainbow Nourishments

Moramo se složiti, posebno sada kada je imamo i na hrvatskom jeziku.

„Maja me uvijek oduševi sjajnim receptima koji su u isto vrijeme i cjeloviti i gurmanski, a tako su jednostavni da ih je lako ubaciti u užurbani raspored. Usto je odlična fotografkinja i stilistica hrane!“, kaže Maja Danica Pečanić, nagrađivana fotografkinja i stilistica hrane, a Katie Higgins, autorica slavnog bloga Chocolate Covered Katie napominje: „U ovoj ćete knjizi naći zbirku predivnih i zdravih slastica koje će obožavati i vegani i oni koji to nisu. Htjet ćete ih sve isprobati!“

Jedan od takvih recepata su i Majine čokoladne pločice kvinojom za koje donosimo recept, a kuharicu možete potražiti u izdanju Planetopije.

„Jeste i vi kao klinci voljeli čokoladu s rižom? Meni je to bio pojam za pravu čokoladu i ono neštodrugo što ublažuje njen intenzivan okus i slatkoću, a i sviđala mi se ekspandirana riža. Ovo je moja današnja verzija čokolade s rižom, cjelovitija i čak ukusnija, rekla bih bezgrešna verzija koju biste mogli i vi obožavati ako ste imalo poput mene. Tako je bogatog okusa da djeluje gotovo grešno, no pršti obiljem zdravog: bjelančevinama, dobrim masnoćama i vlaknima te fitonutrijentima. Uz to što su bez glutena, ove čokoladice su i bez žitarica. Sad ste pomislili kako to, kad sadržavaju kvinoju. To je zato što kvinoja zapravo nije žitarica, nego sjemenka, iako se upotrebljava kao žitarica. Zato je često nazivaju i pseudožitaricom“, piše Maja.


Sastojci za čokoladne pločice s kvinojom

za 12 pločica

Baza

  • 2⁄3 šalice (110 g) badema
  • 1⁄3 šalice (45 g) prženih oguljenih lješnjaka
  • 1/2 šalice (40 g) ribanog kokosa (mrvice)
  • 2 prstohvata sitne himalajske soli
  • prstohvat praha bourbon vanilije ili malo ekstrakta
  • 2⁄3 šalice (110 g) mekanih datulja, bez koštica i narezanih
  • 1 žlica (30 g) bademovog maslaca
  • 2 žlice (30 ml) rastopljenog ekstradjevičanskog kokosovog ulja
  • 1 žlica (15 ml) javorovog ili agavinog sirupa
  • 2 žlice (20 g) nezaslađenog kakao praha
  • 1 žličica limunovog soka

Čokolada

  • 4 žlice (60 ml) rastopljenog ekstradjevičanskog kokosovog ulja
  • 2 žlice (30 ml) javorovog ili agavinog sirupa
  • 5 žlica (50 g) nezaslađenog kakao praha
  • 4 žlice (60 ml) bademovog ili zobenog mlijeka, sobne temperature
  • prstohvat sitne himalajske soli
  • 1 žlica (30g) i 1 žličica bademovog maslaca
  • 1/2 šalice (20g) i 1 – 2 žličice ekspandirane kvinoje

Priprema: 

  1. Obložite masnim papirom kalup dužine stranica 23 x 13 cm (ili slične veličine) tako da višak papira visi izvan kalupa s dvije strane, kako biste lakše izvadili kolač.
     
  2. Stavite bademe, lješnjake, kokos, sol i vaniliju u sjeckalicu i grubo ih sameljite. Dodajte datulje, bademov maslac, ulje, sirup, kakao prah i limunov sok pa još kratko miješajte dok ne dobijete vlažnu mrvičastu smjesu koja se lijepi kad je stisnete između prstiju. Premjestite je u kalup i čvrsto utisnite u dno pa stavite u zamrzivač ili hladnjak dok ne napravite čokoladu.
  3. Na pari miješajte ulje i sirup pa dodajte kakao prah uz stalno miješanje. Zatim pomalo dodajte mlijeko, sol i 1 žlicu bademovog maslaca te miješajte pjenjačom dok ne dobijete gladak čokoladni umak.
     
  4. Ulijte 1⁄3 preko baze, rasporedite na to kvinoju pa prelijte ostatak čokolade. Uzmite vilicu i lagano promiješajte da se kvinoja ravnomjerno rasporedi u čokoladi. Zatim protresite kalup lijevo-desno kako bi se čokolada lijepo zagladila. Na kraju možete uzeti još žličicu bademovog maslaca i prošarati ga kroz čokoladu te posipati s još malo kvinoje za ukras.
     
  5. Stavite u hladnjak najmanje 3 sata da se stisne pa kolač narežite oštrim nožem na pločice. Poslužite ih odmah iz hladnjaka.


Savjet: Čuvajte pločice dobro umotane u zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 tjedna, a ako ih zamrznete, do 4 mjeseca. Ako ih vadite iz zamrzivača, pustite ih da se odmrznu na sobnoj temperaturi 20-ak minuta prije posluživanja.

Recept i fotografija preuzeti iz kuharice „Moji sretni kolači“ Maje Brekalo, u izdanju Planetopije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju