Pikantni mesni nadjev u lisnatom tijestu - idealno za brzo predjelo ili međuobrok. Ukusne slane zalogajčiće možete napraviti za manje od pola sata i ne trebate biti majstori od tijesta da vam ispadnu dobro. Kupovno lisnato tijesto uštedjet će vam puno vremena i možete biti sigurni da će ispasti kako treba. Imate li fritezu na vrući zrak, ispecite pite u njoj – dobit će posebnu hrskavost.
Sastojci za lisnato tijesto s pikantnim nadjevom od mesa:
- 1 žlica ulja
- 250 g mljevene junetine
- 250 g začinjene kobasice
- 2 stabljike celera rebraša, nasjeckane
- 1 velika slatka crvena paprika, nasjeckana
- 1 srednja glavica luka, nasjeckana
- 2 žlice brašna
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice češnjaka u prahu
- 1/4 žličice kajenskog papra
- 1/2 šalice povrtne juhe
- 1 paket lisnatog tijesta
- 1 veliko jaje, istučeno
Upute za lisnato tijesto s pikantnim nadjevom od mesa:
- U velikoj tavi zagrijte ulje. Prodinstajte luk pa dodajte junetinu, kobasicu, celer i slatku crvenu papriku. Kuhajte dok junetina ne postane bjelkasta, a povrće ne omekša, 6-8 minuta. Umiješajte brašno i začine pa postupno i juhu. Kuhajte miješajući dok se ne zgusne, 3-5 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 30 minuta.
- Zagrijte fritezu na vrući zrak na 180 stupnjeva ili pećnicu na 175 stupnjeva.
- Izrežite list lisnatog tijesta na šest pravokutnika. Stavite nadjev na svaki pravokutnik, presavinite da dobijete jastučić i rubove utisnite vilicom. Ponovite s ostalim tijestom i nadjevom i na kraju sve jastučiće premažite razmućenim jajetom.
- U serijama ispecite pite u podmazanoj fritezi ili ih stavite na pleh obložen papirom za pečenje i ispecite u pećnici. Pecite dok ne dobiju lijepu boju, 10-12 minuta u fritezi na vrući zrak ili 15-ak minuta u pećnici.
Idealne uz pivo: Talijanske rolice s kobasicama i tikvicama kao stvorene za kućna druženja +2