Skratite pripremu musake i umjesto mljevenog mesa iskoristite šunku, a prema želji možete iskoristiti i šampinjone. Propirjajte ih na luku pa ubacite u bešamel. Umjesto gljiva, kao ukusan dodatak poslužit će i kopar.


Sastojci:

500 g kuhane šunke
400 g krumpira
1 srednje velika glavica luka
sol, papar

Za bešamel:

60 g maslaca
60 g brašna
700 ml mlijeka
na vrh noža muškatnog oraščića
sol, papar

Priprema:

1. Ogulite krumpir pa ga narežite na ploške, blanširajte u kipućoj vodi 2-3 minute te ga ocijedite.

2. U zasebnoj posudi napravite bešamel: u široj posudi otopite maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite. Potom dodajte zagrijano mlijeko, stalno miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Na samom kraju dodajte sol, papar i malo muškatnog oraščića te sve dobro izmiješajte. Pustite da se umak prohladi. Ako je umak pregust, razrijedite ga mlijekom do željene gustoće.

3. Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem pa složite prvi red krumpira, dodajte ploške šunke, poravnajte žlicom pa dodajte nekoliko žlica bešamela i prekrijte drugim slojem krumpira. Ponovite dok ne utrošite sve pripremljene sastojke, neka vam završni sloj bude sloj krumpira koji prelijete preostalim bešamel umakom.

4. Složenac stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko 30-40 minuta, odnosno dok površina ne dobije lijepu zlatnu koricu.

5. Izvadite iz pećnice, ohladite 10-15 minuta pa poslužite.

Nevjerojatan njemački grad: Do njega ne voze ni vlakovi ni autobusi, a vrvi turistima! Monschau - 5 Monschau - 4 Monschau - 3 +3 Monschau