Malo je obroka koje se u Koreji pripremaju bez gotchujanga. Riječ je o pasti od čilija, točnije pasti koja je napravljena od čili praha gochugarua, ljepljivog rižinog brašna, fermentirane paste od sojinih zrna, rižinog sirupa, ječmenog slada i začina.
Gotchujang je zvijezda i korejskih mesnih okruglica. Pasta od čilija se stavlja u mljeveno meso, ali i glazuru kojim se okruglice premažu nakon termičke obrade. Cijeli postupak pripreme i pečenja mesnih okruglica bit će gotovo u manje od pola sata.
Mesne okruglice potom se posluže s kuhanom rižom i povrćem. U obzir dolazi sve od brokule kuhane na pari do bok choya. Ne zaboravite na kraju dodati i malo sezamovih sjemenki te narezanog mladog luka.
Sastojci za mesne okruglice:
- 650 g mljevene junetine
- 50 g panko krušnih mrvica
- 2 mlada luka
- 2 žlice paste gochujang
- 2 žlice umaka od soje
- 2 žlice sezamovog ulja
- 1 veliko jaje
- 1 žlica bijelog šećera
- 1 žlica nasjeckanog svježeg češnjaka
- 1 žlica nasjeckanog svježeg đumbira
- ½ čajne žličice crnog papra
Za glazuru:
- 5 žlica rižinog sirupa
- 3 žlice paste gochujang
- 2 žlice rižinog octa
- 2 čajne žličice sezamovog ulja
- 1 žlica nasjeckanog svježeg češnjaka
Priprema mesnih okruglica:
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
- U velikoj zdjeli napravite mesne okruglice: pomiješajte mljevenu junetinu, umak od soje, nasjeckani češnjak i đumbir, nasjeckani mladi luk, sezamovo ulje, šećer, crni papar, jaje, panko mrvice i pastu gochujang.
- Miješajte smjesu dok se svi sastojci na sljube.
- Formirajte smjesu u manje okruglice – svaka okruglica neka bude napravljen oko jedne žlice smjese.
- Kuglice stavite na lim za pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 15 do 20 minuta, odnosno dok nisu termički obrađene do kraja.
- Napravite glazuru: u lončiću pomiješajte pastu rižin sirup, gochujang, rižin ocat, sezamovo ulje, i nasjeckani češnjak. Zagrijte smjesu na štednjaku, a potom u nju uvaljajte svaku pečenu mesnu okruglicu.
- Mesne okruglice poslužite s kuhanom rižom i povrćem po želji. Dobar tek!
Švedski klasik kojem nema premca: Recept za slasne mesne okruglice koje ćete staviti i u sendvič +16