Klice mungo graha izvrstan su dodatak pirjanim jelima i jelima iz woka, proljetnim rolicama, juhama i varivima, a mogu imati i glavnu ulogu – na primjer u salatama. Vrlo su zdrave, čiste organizam od toksina, djeluju kao diuretik, jačaju krv i funkciju jetre, a kako sadrže bjelančevine, folnu kiselinu, kalij, željezo i vitamine B kompleksa pa su više nego dobrodošle u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani.
Mungo grah ili zelena soja je mahunarka koja potječe iz Azije, a ni na našem tržištu već odavno nije nepoznanica. Osim u trgovinama zdrave hrane, često se mogu sresti i u onim „običnim“. Okus im je neutralan do blago orašast pa će se dobro slagati i s jačim okusima.
Da biste napravili ovu ukusnu i hrskavu korejsku salatu, ne trebaju vam točne količine sastojaka. Kao i kod svake druge salate, slobodni ste stavljati namirnice od oka i po vlastitome ukusu.
Sastojci za korejsku salatu s klicama mungo graha:
- klice graha, blanširane
- mladi luk, nasjeckan na kolutiće
- češnjak, nasjeckan na sitno
- sezamovo ulje
- sjemenke sezama
- soja umak
- sol
Priprema korejske salate s klicama mungo graha:
- Klice kratko blanširajte.
- Dodajte luk, češnjak i sjemenke sezama te promiješajte.
- Začinite sezamovim uljem i sojinim ukmakom te opet dobro promiješajte.
- Dodajte soli po ukusi i poslužite.
Brzo i sa supernamirnicom: Recept za zasitnu salatu od kvinoje i ljetnog povrća +6