Kruh je sjajan izvor ugljikohidrata, ali sadrži i značajne količine bjelančevina. U 100 grama uobičajenog kruha iz hrvatskih trgovina naći ćete otprilike tri do 10 grama proteina ovisno o vrsti.

Pritom treba znati da višu proteinsku vrijednost ima kruh od pšeničnog brašna za razliku od bezglutenskih varijanti od primjerice kukuruznog brašna.

Ako želite konzumirati još više bjelančevina sa svakom pojedenom kriškom, možda je najbolje da kruh ispečete sami.

Donosimo vam recept za proteinski kruh koji se radi od bijelog pšeničnog brašna, ali u koje se dodaju netipične namirnice poput svježeg sira i bjelanjaka.

Ne samo da bjelanjak povećava proteinsku vrijednost kruha, već mu poboljšava i teksturu te on postaje mekan i prozračan.

Sastojci za proteinski kruh:

  • 550 g glatkog brašna + brašno za izradu tijesta
  • 225 g svježeg sira
  • 220 g bjelanjaka
  • 70 ml tople vode
  • 1,5 čajna žličica suhog kvasca
  • ½ čajne žličica soli

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte suhi kvasac i toplu vodu. Pustite da se kvasac aktivira.
  2. U blenderu ili sjeckalici povrća pomiješajte svježi sir i bjelanjke. Miksajte sastojke dok ne dobijte glatku smjesu.
  3. Prebacite pomiješane bjelanjke i sir u zdjelu s kvascem.
  4. Dodajte glatko brašno i sol i s drvenom kuhačom povežite sve sastojke.
  5. Potom prebacite smjesu na pobrašnjenu površinu i mijesite oko pet-šest minuta dok ne dobijte glatku kuglu.
  6. Prebacite kuglu tijesta u nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom i stavite je u kuhinju na toplo mjesto da se diže. Pustite da se tijelo diže oko sat vremena, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.
  7. Udarite tijesto kako biste istisnuli zrak iz njega te ga oblikujte u štrucu.
  8. Stavite štrucu u kalup za kruh i pustite da se diže još 20-ak minuta.
  9. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  10. Stavite peći kruh u prethodno zagrijanu pećnicu na 45 do 50 minuta, odnosno dok nije pečen do kraja.
  11. Ohladite kruh u potpunosti prije nego što ga izvadite iz kalupa i razrežete. Dobar tek!

Njegovo „brašnasto“ veličanstvo: Koji su neki od najboljih kruhova na svijetu Kruh - 1 Kruh - 2 Kruh - 3 +2 Kruh - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju