Iako je lager pivo najpopularnije kod domaćih konzumenata piva, udio od desetak posto potrošača koji preferiraju ale stabilan je već nekoliko godina i govori da ovo nije tek prolazni trend, nego vrlo važna niša pivskog tržišta

Jeste li probali žgance s bijelom kavom?

  • Da, naravno! To je bio doručak moje mladosti
  • Jedem žgance s bijelom kavom i dan danas
  • Ne, nikada

glasova:

Hrvati vole pivo, a to najbolje opisuje brojka od 84,5 % hrvatskih građana koji kažu da konzumiraju ovo piće. U usporedbi s istovjetnim istraživanjem koje smo proveli prije dvije godine, uoči Svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji, riječ je o blagom padu broja konzumenata od 2,8 %.

Ipak, značajno je porastao broj onih koji svakodnevno piju pivo. I dok je u 2018. godini svakodnevnih konzumenata bilo 5,1 %, danas ih je ukupno 8,8 %. Pivo se najviše konzumira nekoliko puta tjedno, što je učestalost konzumacije kod 36,2 % ispitanika te je njihov broj porastao za 6,3 % u usporedbi s prethodnim istraživanjem.

Rast bilježi i sljedeća razina učestalosti jer da pivo piju jednom tjedno navodi 18,8 % ispitanika, dok je takvih prije dvije godine bilo svega 12 %. Nekoliko puta mjesečno ovo piće konzumira 24,3 % anketiranih građana (ranije 23,2 %), jednom mjesečno učestalost je konzumacije za 7 % ispitanika u oba istraživanja, dok nekoliko puta godišnje pivo pije 4,8 % konzumenata, znatno manje od 17,3 % koliko ih je bilo 2018. godine. Rjeđe od nekoliko puta godišnje pivo konzumira svega 0,1 % ispitanih (5,5 % u 2018.)

Najveći broj ispitanih građana pivo konzumira kod kuće (vlastite ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što ističe njih 56,2 %. To je za 5,3 % više negoli prije dvije godine, dok je nasuprot tome broj onih koji pivo konzumiraju izvan kuće (kafić, pivnica, restoran) u padu za 5,4 % te ih je sada 28,1 %. Udio onih koji pivo konzumiraju podjednako i kod kuće i vani nije se mijenjao te iznosi 15,6 %.

Zanimljivo je usporediti i lojalnost potrošača prema pivima velikih industrijskih proizvođača i sve popularnijih malih zanatskih pivovara.

Industrijsko pivo bilježi bolji trend jer je udio onih koji navode da više piju pivo velikih industrijskih pivovara porastao sa 70,8 % u 2018. na 76,2 % u 2020. godini, dok je udio onih koji kažu da više piju pivo craft pivovara istodobno porastao s 8,9 % na 9,4 %.

No premda nije riječ o velikom udjelu craft piva, on je i dalje značajan te pokazuje veliku dozu stabilnosti kroz godine. Tome u prilog govori i podatak da je sve manje onih neodlučnih koji navode kako obje varijante piva piju podjednako - njihov je broj smanjen s 20,3 % na 14,4 %.

Iako poznajemo samo dvije vrste piva - lager i ale, ovdje smo uz njih na izbor stavili još nekoliko varijanti koje su također uglavnom lageri, eventualno neko tamno pivo može pripadati u ale podvrstu.

U takvoj klasifikaciji u sklopu ankete pitali smo koju vrstu piva naši potrošači najčešće piju. Lager ili pilsner sasvim je očekivano najpopularnija vrsta piva sa 76,9 % udjela, a slijede lageri s voćnim okusom sa 7,9 %. Ale je treći sa 6,5 % vjernih potrošača, a slijede pšenično pivo s 3,9 %, tamno s 2,8 % i bezalkoholno s 2 % udjela.

Istraživanje su tijekom svibnja 2020. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju