Na tek malo više od sat vremena vožnje od Zagreba dočekat će vas Garešnica, malo mjesto idealno za odmor u prirodi, gdje šume sreću močvare i vinograde. A kada se umorite od istraživanja staza tog kraja na dva kotača, ili cipelcugom, otkriti ga možete kroz čaše, tanjure i priče domaćina. Med, gljive, vino, slatkovodna riba, divljač i svježi šumski plodovi zvijezde su tamošnje domaće kuhinje, a jedno je od najboljih mjesta za otkrivanje okusa i mirisa imanje Kod Bake u mjestašcu Kapelica kraj Garešnice.

Kod bake - 13 Kod bake - 13 (Foto: Nika Borovac)

Jedan od epicentara slasne domaće kuhinje bjelovarsko-bilogorskog kraja oslanja se na tradiciju, ali ne zastajkuje u prošlosti. Dokaz tome je i njihovo mjesto među 100 vodećih restorana u Hrvatskoj, priznanje Restaurant Croatica, kao i neprestano ulaganje u ekologiju i održivost imanja. Delicije Kod Bake potpisuje Danijela Crnjak Andri, vlasnica i chefica, ujedno i majstor kuhar i slastičar, koja sa suprugom Zdravkom Andrijem itekako radi na tome da se jela toga kraja otmu zaboravu.

Zemlja čudesa za ljubitelje fileka 

Čuvari tradicije koja u Kapelici živi godinama upisani su u bilježnice obožavatelja fileka, tripica, tripa – ili kako vam drago. Zagriženi triperi Kod Bake navraćaju po provjereni okus svaki put kada se zažele tog jela jer znaju da će ih uvijek dočekati na meniju, ali Danijelini specijaliteti od fileka nerijetko se svide i onima koji to uopće ne očekuju. Kontroverzna namirnica koja se ili voli ili mrzi raspiruje maštu u uzbudljivim kombinacijama, poput sarmi, rižota ili orzota s ječmenom kašom. Fileki se i pohaju, spajaju s grahom, pa čak i jedu za desert u roladama ili pak kombinaciji s arancinima.

Fileki Kod bake Fileki Kod bake (Foto: Nika Borovac)

Od nešpule do bunceka  

Brojna Danijelina jela kojima su fileki inspiracija mljackaju se na Međunarodnom festivalu fileka iz režije Zdravka Andrija. Kako se kao organizatori ne natječu, ništa ih ne sprječava ponuditi razne druge divote, između kotlića, na festivalu. U zemlju čudesa za ljubitelje fileka dolazi i ona druga struja, koja jela od želuca i crijeva ne želi ni pogledati, ali zato nemaju ništa protiv prefine juhe od gljiva i poriluka, salate iz vrte, mesa ispod peke i kuhanog bunceka.

Kod Bake ćete poželjeti ostati već na prvi korak, u starinskom interijeru s vitrinama punim predmeta koji čuvaju priče nekih prošlih vremena ili pak na terasi u hladu hipnotizirani vatrom iz zidane peći i igrom magaraca u zelenilu. Barem se nama dogodio taj kismet na proputovanju Bjelovarsko-bilogorskom županijom. Kako zbog netom dovršenih, fino stisnutih čvaraka i poruka iz boca s plutenim čepom iz kojih mami domaća mirta, naranča, travarica i opojna nešpula – liker od bademove koštice, tako i zbog ugođaja koji poziva da usporimo. Kako su pristizala razna jela na veliki vanjski stol, kao u nekoj predstavi, redajući se između telefona kojima su se brojčanici okretali i vaga koje nisu znale za digitalije, bilo je teško odlučiti kamo krenuti žlicama i vilicama.

Kod bake - 17 Kod bake - 17 (Foto: Nika Borovac)

Nema kemije 

Najprije muk, a zatim pohvale na račun juha bez kemije, koncentrata i praškova, pa sočnih mlinaca i pirea s bučinim uljem i špekom koji se iscvrčao u mesni sok. Iznenađenje dana bio je gusti umak koji Danijela radi od pekmeza od šljiva, čokolade od puno kakaa i Cabernet Franca preliven preko mesa s tikivcama i gljivama koji je nekima bio pun pogodak, a drugima mrvicu preegzotičan. No sve u svemu jela u Bakinu carstvu itekako vesele, baš kao i planovi vlasnika o imanju koje neprestano raste i usavršava se. Jedan je od ciljeva uz dvorište puno životinja i biodinamički ekološki vrt sa začinskim bilje imati povrtnjak starih sorti bez herbicida i špricanja – prirodnu oazu koja će služiti i kao ambasador gurmanskih poslastica tog kraja.

Sve zbog jednog bika: Odlična priča o "najboljem hrvatskom bureku" koji ćete naći u Ždralovu Gradu Zdravljak Orijent u Daruvaru - 9 Zdravljak Orijent u Daruvaru - 8 Faruk Demiri s Marcelom Medakom, direktorom TZ Bjelovarsko-bilogorske županije +5 Zdravljak Orijent u Daruvaru - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju