„Ne želimo vam pisati o utjecaju pandemije na cijeli svijet i na psihološke posljedice koje je prouzročila i s kojima se borimo, jer ćemo taj dio ipak prepustiti terapeutima. Mi smo pak imali drukčiju zamisao, o tome kako preusmjeriti silnu zabrinutost i nedostatak bliskosti s našim najdražima, koji su posebno ugroženi u ovoj pandemiji, na iskazivanje ljubavi, kroz trenutno primjerenije načine.

Pritom mislimo na naše bake i djedove, koji se moraju posebno čuvati moguće zaraze. Posjete baki i djedu su svedene na minimum, bez zagrljaja, bez prevelikog zadržavanja u njihovoj blizini, a nije neobično ni da se kratka druženja odvijaju s prozora kuće.“, kažu u Quahwi, kafiću i maloj pržionici kave u Teslinoj ulici u Zagrebu, koja je velik broj kavoljubaca po prvi put upoznala s okusima i mirisima speciality kave.

Kako bi bakama i djedovima poručili da ih nismo zaboravili nego mislimo na njih priželjkujući dane kada ćemo se moći ponovno bezbrižno družiti, Quahwa je osmislila dva posebna proizvoda.

Kako kažu, posebna kava iz Brazila i Kolumbije, s udjelom robuste iz Guatemale svojim aromama vodi u neka dobra, stara, bezbrižna vremena. Kava za baku ima intenzivno čokoladne, orašaste arome, a kava za djeda ima i laganu notu voćnosti kolumbijske kave. Obje kave su punog tijela i osmišljene su tako da se svide starijim generacijama.

Kave su dostupne u ambalažama cvjetnog uzorka, koje nagovještaju dolazak proljeća i boljih vremena te imaju posebne natpise:

“Najdražoj baki” i “Najdražem djedu” Kave za baku i djeda su dostupne na Quahwinom web shopu, a može ih se naručiti direktno bakama i djedovima na kućnu adresu s beskontaktnom dostavom“. 

„Jedva čekamo kave i ručkove s djedovima i bakama. Druženja uz kavu su nam uvijek bili najdraži obiteljski trenuci i želimo ih podsjetiti na sve te lijepe uspomene za koje se nadamo, da će uskoro postati opet normalne aktivnosti.

Na sve ovo me naveo moj zadnji posjet baki. Bio sam sam, iako su i djeca željela ići sa mnom. Ipak ih nisam poveo ovaj put. Ne znam ni sam kako sam njima uspio na “dječjem jeziku” objasniti da baku više ne možemo grliti i ljubiti kao inače i zašto se naši posjeti već mjesecima odvijaju kroz prozor bakine kuće. Srećom, djeci to ponekad bude i zabavno pa se svi dobro nasmijemo cijeloj situaciji.

Baka si uvijek skuha tursku kavu (koja je, usput rečeno, najbolja na svijetu) prije nego što dođemo, a zatim se nasloni na prozor i ispituje što sve ima kod nas, kako je u gradu, jedemo li dovoljno povrća i kako su kumovi, pa joj redovno pokazujem slike na mobitelu. Često se prisjećamo dogodovština iz djetinjstva, kad sam bio neposlušan i inatljiv klinac i uvijek me nekako bude sramota, koju moju nepodopštinu će opet spomenuti pred djecom.

Zadnji put, kad sam bio sam, nismo pričali o mojim nepodopštinama, ali smo pili kavu i uživali u zadnjim zrakama sunca. Kaže ona da je malo toga ostalo što ju čini sretnom u ovim godinama, a to su uglavnom obiteljski trenuci, guštanje u turskoj kavi i kad je dobar dan i milostivo vrijeme, pa uspije malo raditi u vrtu. Ovaj put sam prešutio prekoravanje bake što uopće u tim godinama ide u vrt i bavi se tim svojim povrćem i cvijećem.

Prisjećali smo se dobrih starih vremena, a baka je opisivala povratak djeda iz Trsta, kad bi susjedi došli na kavu, a on ponosno pokazivao “ulov” i dijelio sitnice. Opisivala je djedov osmjeh, njegove vještine cjenkanja kojima se hvalio i kako je svaki put pokušao prodati priču da njoj ovaj put nije donio ništa. Sjećala se ondašnjeg namještaja u kući, što su imali obučeno susjedi, tko je uvijek tražio rakijicu uz kavu, čak se dobro sjećala i okusa kave kakva se onda pila.

Nasmiješio sam se njenim sjećanjima i pomislio kako je meni sve to drukčije izgledalo kad sam bio klinac. Nama djeci je bio važan samo taj trenutak kad bi djed od niotkuda izvukao nove slatkiše za nas.
Odlazeći od nje taj put, razmišljao sam kako bih joj idući put donio barem djelić radosti, koje više nema toliko mnogo u njenom životu. I uputio sam se u pržionicu te danima radio na posebnoj kavi za baku“, prisjetio se Robert Pudić iz Quahwe. 

Kreativni natječaj Osvoji "Kavu za djeda i baku" 

U suradnji s Quahwom darujemo 10 čitatelja i to s 3 puta poklon paket proizvoda "Kava za Djeda i Baku" s dostavom na kućnu adresu čitatelja + poklon bonom u vrijednosti 40 kn za online kupnju u Quahwinom web shopu; te 7 puta s poklon bonom u vrijednosti 40 kn za online kupnju u Quahwinom web shopu.

Pravila kreativnog natječaja pročitajte ovdje i pratite naše objave na našoj Facebook stranici i Instagram profilu kako biste se na vrijeme uključili u nagradni natječaj.

 


Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju