Drveni pladanj ispunjen mesnim narescima, sirom i grickalicama Francuzi nazivaju charcuterie (šarkuteri) te je sinonim za druženje s omiljenom ekipom, a priprema se bez puno muke.

Možda niste vični u francuskom jeziku, no u slaganju šarkuteri pladnja postat ćete pravi p(h)rofesionalac!

Pa, krenimo!

Infografika Infografika (Foto: Nova Studio)

Za početak, birajte dasku na kojoj ćete poslužiti svoju trpezu, po mogućnosti neka bude drvena, no bez brige, poslužit će i bilo kakva daska s ravnom površinom. Na nju postavite malene posude u kojima će biti razni umaci ili pak maslinovo ulje ili med koji će se savršeno uklopiti ako ga prelijete po sirevima.

Doslovno za prste polizati!

Kako ne biste izbezumili gosta i njegove okusne pupoljke, na plati se ne bi smjelo nalaziti više od dvije-tri vrste sira. Mi predlažemo ukusni meki sir Petit Brie, koji već dolazi u drvenoj posudi, pa uz njega poslužite i nož specijaliziran za rezanje takve vrste sira ili ga sami narežite na šnite. Uz njega dodajte i Camebert le Caractre, punomasni meki sir koji će izvrsno ići na krekere, o kojima ćemo nešto kasnije.

Dodatni savjet: sireve nemojte posluživati direktno iz hladnjaka. Neka oni budu na sobnoj temperaturi.

Nakon što ste riješili mliječni aspekt plate, računajte kako ćete je dodatno obogatiti mesom. Salama je uvijek odličan izbor ako želite na platu staviti neki suhomesnati narezak, pogotovo ako poslužite nešto što vaši prijatelji još nisu imali prilike probati, primjerice salamu s komadićima oraha i salamu pur porc Aromatične i ukusne nareske najbolje je narezati i aranžirati netom prije posluživanja.

Kako smo pri kraju slaganja bogate trpeze, vrijeme je da poslužimo voće poput grožda, smokvi ili pak šipka, koje će svojim okusima savršeno komplimentirati raznim vrstama sireva, istaknuti njihove okuse, a opet osvježiti nepce. Za one koji obožavaju hrskavo za finiš dodajte bademe i orahe, ali i krekere koji će poslužiti kao odlična podloga.

Kao dodatno iznenađenje, za svoje goste pripremite i pitu s porilukom, koja će biti odlično iznenađenje za one izjelice u ekipi koji će htjeti još. Kako se ne biste previše mučili, iskoristite priliku te pitu ugrabite u Lidlovu francuskom tjednu te isprobajte gotov proizvod.

Koje vas još delicije očekuju u ''Francuskom tjednu'', pogledajte u Lidlovoj ponudi, a dostupna je od ponedjeljka 21. rujna.

Bon apetit!

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju