Bundeve svih oblika i veličina pojavljuju se u ovo vrijeme na tržnicama i u supermarketima, no koliko god bile zdrave i ukusne, pripremljene na slatke i slane načine, ponekad ih je prava gnjavaža rezati. A da bismo dobili fine kremaste juhe, prilog pečenjima, rižote i druge divote, potrebno je zasukati rukave – i izvaditi oštar nož.

Osim što ne smije biti tup jer bi ruka mogla lako zaplesati, dobro je da nož bude što veći, odnosno veći od bundeve koju trebamo narezati. Da biste izbjegli muku po rezanju bundeve, možete kupiti kockice koje su prodavači na tržnicama marljivo narezali kako bi vam ih mogli i više naplatiti, no jednom kad se uhvatite ukoštac s operacijom bundeva (ako već niste), prijeći će vam u naviku uzeti nož u svoje ruke.

Cheesecake Hrana i piće Savršen! Recept za cheesecake s bundevom koji miriše na medenjake

Za početak odaberite stabilnu radnu plohu kako bundeva ne bi klizala i kotrljala se. Ispod drvene daske možete staviti gumenu podlogu ili vlažni papirnati ručnik – tako će ostati na mjestu kad počnete s poslom. Odaberite nož koji ima dužinu oštrice barem 20 centimetara, odnosno dajte prednost onome koji je veći od širine bundeve. Test s papirom može vam poslužiti kao orijentir je li nož dovoljno naoštren; ako glatko može prerezati papir tako da ga ne potrga, nego napravi čist rez, spremni ste za rezanje.

Njoki od bundeve Hrana i piće Malo drugačiji njoki koji se jednako vole sa slanim i sa slatkim

Stavite bundevu na dasku za rezanje tako da bude što stabilnija - prema potrebi možete joj odrezati i tanki sloj kore kako bi mogla bolje sjesti na dasku. Zatim podignite iznad nje i zarežite je. Dlanom druge ruke gurnite oštricu noža kako bi oštrica do kraja prerezala bundevu. Dršku noža držite čvrsto i blizu oštrice kako biste imali više snage, a drugom rukom pridržavajte bundevu kako bi ostala na mjestu. Nakon što je prepolovite, bit će lakše oguliti je nakon što izvadite sjemenke. Ako je kora pretvrda, možete je izbockati vilicom i zagrijati u mikrovalnoj pećnici na tri minute. Pripremate li primjerice pire, bundevu prethodno ne morate guliti, nego je prepolovite ili narežite na kriške pa ispecite u pećnici. Pečenoj bundevi lako je oguliti koru. 

Kako što lakše narezati bundevu, možete pogledati u videu. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju