Njoki od bundeve osvojili su nas svojim punim, slatkim, okusom, bojom koja oživi svaki stol i brojnim jednostavnim – a tako ukusnim – kombinacijama, i slatkim i slanim. Ako se odlučite sami napraviti njoke, najbitnije je odabrati dobru vrstu bundeve (ili tikve).
Za to preporučujemo zimsku tikvu ili hokaido bundevu, dok je "prave", velike narančaste i okrugle, bundeve bolje preskočiti jer su uglavnom vodenaste, kao i butternut-tikva. Ipak, i vodenastije tikve možete spasiti uz nekoliko trikova.
Želite li slađe njoke, možete pomiješati tikvu s batatom u omjeru 1:1, a ako su vam draže manje slatke, neutralnijega okusa i tek s nagovještajem arome bundeve, pomiješajte je s krumpirom u istom omjeru. Što više brašna dodate u smjesu, lakše ćete raditi s tijestom za njoke, ali oni će nakon kuhanja biti tvrđi.
Za prozračniji rezultat umiješajte u smjesu žličicu praška za pecivo. Za koju god se opciju odlučili, važno je da smjesa od koje ćete izrađivati njoke bude otprilike konzistencije pire-krumpira.
Kuhane njoke možete preliti rastopljenim maslacem ili maslacem i kaduljom, čilijem pomiješanim s češnjakom, umakom od špinata i parmezana ili – za slatki završetak – pospite ih cimetom i šećerom.
Sastojci za njoke od bundeve:
- 700 g bundeve
- ulje za premazivanje
- 100 g glatkog brašna (+ za posipanje)
- 30 g parmezana, naribanog (+ dodatak za posluživanje)
- ¼ čajne žličice muškatnog oraščića
- ¼ čajne žličice cimeta
- ½ čajne žličice soli
- 1 žumanjak
- 50 g maslaca
- 1 mala šaka listova kadulje (po želji)
Priprema njoka od bundeve:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Tikvu ogulite i žlicom očistite od sjemenki te narežite na velike komade.
- Stavite komade tikve na lagano podmazan lim za pečenje i pecite 35-40 minuta da omekšaju, ali da ne dobiju boju.
- Dok je meso tikve još toplo, napravite pire. Ako je pire jako rijedak, a ne želite dodati previše brašna, možete ga kuhati na laganoj vatri da višak vode iskuha.
- Stavite pire od tikve u veliku zdjelu pa dodajte brašno, sir, začine i sol, a zatim i žumanjak. Miješajte dok ne dobijete mekano, ali čvrsto tijesto.
- Lagano pobrašnite radnu površinu, uzmite punu šaku smjese za njoke i razvaljajte je u kobasicu promjera oko 2 cm.
- Izrežite kobasicu na komade duljine otprilike 2 cm i stavljajte ih na pobrašnjeni pleh, ostavljajući razmak između njih. Ponovite s preostalim tijestom.
- U velikom loncu zakuhajte vodu koju ste lagano posolili. Kuhajte njoke u serijama dok ne isplivaju na površinu, a zatim ih izvadite i ocijedite.
- U velikom loncu na srednje jakoj vatri otopite maslac i natrgajte listiće kadulje. Dodajte ocijeđene njoke i kuhajte, lagano miješajući, dok poprime laganu boju.
- Prije posluživanja prelijte s još malo maslaca, pospite naribanim muškatnim oraščićem i parmezanom.
Orzotto s bundevom i krem sirom: Sandrin izbor umjesto rižota kada dođu hladniji dani +15