Njoki od bundeve osvojili su nas svojim punim, slatkim, okusom, bojom koja oživi svaki stol i brojnim jednostavnim – a tako ukusnim – kombinacijama, i slatkim i slanim. Ako se odlučite sami napraviti njoke, najbitnije je odabrati dobru vrstu bundeve (ili tikve).

Za to preporučujemo zimsku tikvu ili hokaido bundevu, dok je "prave", velike narančaste i okrugle, bundeve bolje preskočiti jer su uglavnom vodenaste, kao i butternut-tikva. Ipak, i vodenastije tikve možete spasiti uz nekoliko trikova.


Želite li slađe njoke, možete pomiješati tikvu s batatom u omjeru 1:1, a ako su vam draže manje slatke, neutralnijega okusa i tek s nagovještajem arome bundeve, pomiješajte je s krumpirom u istom omjeru. Što više brašna dodate u smjesu, lakše ćete raditi s tijestom za njoke, ali oni će nakon kuhanja biti tvrđi.

Za prozračniji rezultat umiješajte u smjesu žličicu praška za pecivo. Za koju god se opciju odlučili, važno je da smjesa od koje ćete izrađivati njoke bude otprilike konzistencije pire-krumpira.

Kuhane njoke možete preliti rastopljenim maslacem ili maslacem i kaduljom, čilijem pomiješanim s češnjakom, umakom od špinata i parmezana ili – za slatki završetak – pospite ih cimetom i šećerom.

Sastojci za njoke od bundeve:

  • 700 g bundeve
  • ulje za premazivanje
  • 100 g glatkog brašna (+ za posipanje)
  • 30 g parmezana, naribanog (+ dodatak za posluživanje)
  • ¼ čajne žličice muškatnog oraščića
  • ¼ čajne žličice cimeta
  • ½ čajne žličice soli
  • 1 žumanjak
  • 50 g maslaca
  • 1 mala šaka listova kadulje (po želji)

Priprema njoka od bundeve:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Tikvu ogulite i žlicom očistite od sjemenki te narežite na velike komade.
  2. Stavite komade tikve na lagano podmazan lim za pečenje i pecite 35-40 minuta da omekšaju, ali da ne dobiju boju.
  3. Dok je meso tikve još toplo, napravite pire. Ako je pire jako rijedak, a ne želite dodati previše brašna, možete ga kuhati na laganoj vatri da višak vode iskuha.
  4. Stavite pire od tikve u veliku zdjelu pa dodajte brašno, sir, začine i sol, a zatim i žumanjak. Miješajte dok ne dobijete mekano, ali čvrsto tijesto.
  5. Lagano pobrašnite radnu površinu, uzmite punu šaku smjese za njoke i razvaljajte je u kobasicu promjera oko 2 cm.
  6. Izrežite kobasicu na komade duljine otprilike 2 cm i stavljajte ih na pobrašnjeni pleh, ostavljajući razmak između njih. Ponovite s preostalim tijestom.
  7. U velikom loncu zakuhajte vodu koju ste lagano posolili. Kuhajte njoke u serijama dok ne isplivaju na površinu, a zatim ih izvadite i ocijedite.
  8. U velikom loncu na srednje jakoj vatri otopite maslac i natrgajte listiće kadulje. Dodajte ocijeđene njoke i kuhajte, lagano miješajući, dok poprime laganu boju.
  9. Prije posluživanja prelijte s još malo maslaca, pospite naribanim muškatnim oraščićem i parmezanom.

Orzotto s bundevom i krem sirom: Sandrin izbor umjesto rižota kada dođu hladniji dani Sandra Rončević: Orzotto s bundevom i krem sirom - 19 Sandra Rončević: Orzotto s bundevom i krem sirom - 18 Sandra Rončević: Orzotto s bundevom i krem sirom - 17 +15 Sandra Rončević: Orzotto s bundevom i krem sirom - 16

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju