Blagi okus tikvica čini to omiljeno povrće idealnim za pripremu raznolikih jela, od specijaliteta s mesom i povrćem, do deserata. Nakon ljeta tikvice se za zimu mogu sačuvati u staklenkama ili zamrznuti tako da ih prethodno blanširate ili samo naribate i spremite u vrećice za zamrzavanje.
Kako biste ih sačuvali, možete napraviti i fini namaz koji je izvrstan na tostu, u sendvičima te kao dodatak tjestenini ili slanim pitama, kao što je kiš. Trebate samo pustiti da se na laganoj vatri nježna tekstura tikvica pretvori u namaz koji se maže poput maslaca, a za dodatni nalet okusa poslužit će češnjak, ljutika i začini. Namaz spremite u staklenku i u hladnjaku čuvajte do tjedan dana, a u zamrzivaču šest mjeseci.
Sastojci za namaz od tikvica:
- 1 kg tikvica
- 2 češnja češnjaka
- komadić đumbira
- 2 ljutike
- 2 žlice limunova soka
- sol, papar
- začini prema želji (metvica, bosiljak…)
- maslac i maslinovo ulje
Priprema namaza od tikvica:
- Tikvice operite i naribajte pa stavite u cjedilo. Ogulite i nasjeckajte češnjak, ljutiku i đumbir pa ih dodajte u tavu, na malo ulja i maslaca, te miješajte oko 30 sekundi dok se okusi ne oslobode. Naribane tikvice stavite u gazu i ocijedite višak tekućine.
- Dodajte ih u tavu, posolite i popaprite pa kuhajte oko 20-30 minuta. Prema potrebi dolijte malo vode u tavu ako se počnu lijepiti za dno, jer ne bi trebale biti hrskave.
- Nakon što omekšaju, u smjesu koja se može mazati možete dodati koricu limuna ili malo limunova soka. Smjesu maknite s vatre i pospite je bosiljkom i svježom metvicom ili začinom prema želji.
- Spremite u staklenku i u hladnjaku čuvajte do tjedan dana, a u zamrzivaču šest mjeseci.