Galerija
Kuhalo za vodu ugrijat će vodu za kavu ili čaj u svega minutu ili dvije vremena. Ovo kuhinjsko pomagalo možete iskoristiti i za termičku pripremu hrane, a pogotovo kada je vani vruće i ne da vam se paliti štednjak.
Instant jela
S vrućom vodom možete napraviti mnoga instant jela poput juha iz vrećice i čaša, instant jela s tjesteninom, ali i zobene kaše, instant griz i slične proizvode. Kada termički obrađujete namirnice tehnikom prolijevanja vruće vode, važno je sadržaj poklopiti s poklopcem ili tanjurom kako bi zadržali paru i toplinu "na jednom mjestu".
Pire od krumpira
S vrućom vodom možete napraviti i pire od krumpira. Na tržištu se može pronaći instant krumpir u pahuljicama koji treba pomiješati s malo vruće vode – točne količine ovise o proizvodu koji koristite, a mogu se pronaći na pakiranju. Potom krumpir začinite sa solju, dodate malo mlijeka i ulja ili maslaca po želji i servirajte kao prilog uz druga jela.
Kus-kus
Kus-kus je sitna zrnasta tjestenina koja se radi od pšenične krupice, a potječe iz sjeverne Afrike. U alžirskoj i marokanskoj kuhinji koristi se kao prilog mnogim jelima.
Da biste je skuhali, ne morate je staviti na štednjak s vodom. Jednu šalicu kus-kusa prelijte s jednom šalicom vruće vode (ili 1,5 šalicom vruće vode), poklopite tanjurom i pustite da se namače pet do deset minuta. Potom je iskoristite na željeni način.
Ovako pripremljeni kus-kus pomiješajte sa solju, paprom i drugim začinima po želji, začinskim biljem, nešto limunova soka i s ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Bulgur
Bulgur je proizvod koji se dobiva od durum pšenice – prvo se kratko prokuha, osuši i grubo zdrobi, a upotrebljava se kao nutritivni prilog u mediteranskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Ni njega ne morate kuhati. Dovoljno je jednu šalicu bulgura preliti s jednom do dvije šalice vruće vode, pustiti da odstoji 10-ak minuta poklopljen, a potom ga iskoristiti i servirati po želji.
Azijski rezanci
Tanki rezanci od riže, stakleni rezanci od mungo graha i instant ramen rezanci ne moraju se kuhati. Dovoljno ih je staviti u zdjelu, potopiti s vrućom vodom i pustiti da se namaču oko pet do 10 minuta, a potom ih začiniti s umakom od soje, maslacem od kikirikija, tostiranim sezamovim uljem i drugim sličnim sastojcima.
Idealna jela kad je vani vruće: 7 recepata za svaki dan ovoga tjedna s minimalno kuhanja i pečenja