U trendu Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima

Ljubiteljima džina aroma borovice ili kleke itekako je poznata, a tamna gorkasto-slatka zrnca pružaju i finu aromu jelima. Borovica je grmolika četinjača iz porodice čempresa, a uz običnu borovicu (Juniperus communis) mnogo je drugih vrsta. Kod nas su najpoznatije smrika ili smrič, klečica, gluhaćuša i somina.

Postoje brojne legende koje se vežu za borovicu. Germani su na šiblju borovice spaljivali mrtvace, a smatralo se da će onoga tko posiječe borovicu snaći nesreća. Osim toga, grančica borovice bila je poželjan ukras na šeširu jer se smatralo da štiti od ozljeda.

Bobice borovice čest su začin u mnogim europskim zemljama, a naročito u alpskom području i Skandinaviji, a koriste se cijele ili usitnjene. Odlične su u marinadi za divljač, dodaju se u nadjeve za piletinu i puretinu, a slažu se i sa svinjetinom.

Borovice se često koriste za pripremu pašteta i namaza, ubacuju se u variva od kelja, a u Njemačkoj su poželjne i kao začin za kiseli kupus. Borovica se osim za džin koristi i za klekovaču, njemački Steinhäger, francuski genevre, belgijski pequet i slovenski brinjevac. U Skandinaviji se njome aromatizira i pivo. Osim kao začin, borovice su i narodni lijek jer imaju antibakterijsko djelovanje, umiruju bolne mišiće, a mogu pomoći i protiv reume i gihta.